СБ одобрила Србији 62,5 млн долара за модернизацију железнице

БЕОГРАД: Одбор директора Светске банке одобрио је Фазу 1 вишефазног програмског приступа за Пројекат модернизације железничког сектора у Србији, чиме је обезбеђено 62,5 милиона долара у оквиру овог програма укупне вредности од 400 милиона долара, саопштила је Канцеларија Светске банке у Београду.
vozovi pixabay
Фото: pixabay

Будући да деле исте приоритете, попут зеленог саобраћаја и регионалних интеграција, Светска банка и Француска агенција за развој заједнички суфинансирају по 50 одсто Фазе 1, те тако укупна улагања за ову фазу износе 125 милиона долара.

У саопштењу се истиче да Србија интензивира напоре на развоју инфраструктуре кроз повећање безбедности, ефикасности, еколошке одрживости и регионалне повезаности својих железница путем унапређења мреже пруга у дужини од 3.735 километара.

Железничка мрежа Србије је значајан ресурс ове државе и има потенцијал да одигра стратешку улогу у развоју целе земље и креирању нових радних места, изјавио је Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

Овим програмом ће се, каже, унапредити квалитет инфраструктуре, повећати безбедност, поспешити домаће и регионалне интеграције, убрзати привредни развој и побољшати пословно окружење у региону.

Обновљена и модернизована железничка мрежа постаће кључни део трансформације мултимодалног саобраћаја у овој земљи, а читав програм је у потпуности усклађен са планом за приступање Србије Европској унији, укључујући и опредељеност државе за поштовање стандарда Европског зеленог договора и климатске неутралности, којима се предвиђа смањење емисија из сектора саобраћаја за 90 одсто, навео је Ндегва.

Према првим проценама, очекује се да ће проценат пројекта који ће донети корист и кроз ублажавање утицаја на животну средину или прилагођавање климатским променама, што се назива и „додатна еколошка корист“, премашити 89 одсто, што износи 111,28 милиона долара, додаје се у саопштењу.

Читав пројекат је усмерен на остварење три исхода: повећање степена искоришћености мреже за пет одсто, смањење броја смртних случајева на железничкој мрежи за 23 посто, и повећање учешћа железнице на домаћем тржишту превоза робе за 10 одсто у наредних десет година.

Србија планира да уложи 3,3 милијарде евра у своју железничку мрежу током предстојеће деценије, у склопу чега намерава да у потпуности електрифицира своје пруге, постигне пуну примену Европског система за управљање железничким саобраћајем, укине ограничења брзине, повећа капацитет траса за превоз робе у оквиру своје стратешке мреже пруга и унапреди управљање имовином железнице.

Ова очекивана трансформација од пресудног је значаја за подстицање улагања и привредног раста у Србији, смањење климатског отиска везаног за делатности трговине и саобраћаја и бољу повезаност у превозу путника и робе. Сви ти циљеви тесно су усклађени са саобраћајном политиком ЕУ и захтевима трансевропских мрежа.

Три фазе овог пројекта Светске банке подразумеваће инвестиције у инфраструктуру и управљање имовином, иницијативе за јачање институција у овом сектору и напоре усмерене на модернизацију, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести