Секулић: Обештећење старих власника кренуће 2018.

БЕОГРАД: Агенција за реституцију ће најкасније током септембра предложити Влади Србије коефицијент по коме би се обрачунавала вредност имовине одузете после Другог светског рата коју није могуће вратити у натури, изјавио је данас директор те агенције Страхиња Секулић. 
Strahinja Sekulić, Agencija za restituciju foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Навео је да је агенција приводи крају предлог коефицијента обештећења који треба да коначно утврди валада.Секулић је за Танјуг рекао да је агенција већ донела скоро више од 1.000 решења о праву на обештећење. 

"Кад се утврди коефицијент моћи ће да се крене са исплатима. Закон нас је обавезао на то и ми смо, без обзира на евентуалне најаве промене закона, ушли у рокове. По нашем плану већ 2018. требало би поступак исплате да крене пуном паром", рекао је Секулић. 

У последњих шест година агенција је, каже, заједно са Пореском управом прикупљала податке, вршила процену имовине која не може да се врати у натури и ти подацу су већ довољни да се Влади може предложити доношење коефицијента. 

"Закон је предвидео износ од две милијарде евра као износ обештећења. Овај износ имовине који смо ми утврдили, а која не може да се врати, поделиће се са две милијарде и тај коефицијент ће утврдити влада и по том коефицијенту ће бити вршене исплате у виду обвезница на рок од 12 година", објаснио је Секулић. 

То, истиче, не значи да је досадашње натурално враћање имовине окончано, оно је при крају, поступци који се воде биће настављени и где постоје услови, имовина ће бити враћена у натури. 

"Тај поступак је негде у завршној фази, а почетак обештећења је ту", додаје Секулић. 

Након што Влада утврди коефицијент за обестећење, каже Секулић, агенција ће саопштити тачан податак на колико новца је процењена имовина која не може да се врати у натури. 

"Ради се о милијардама евра. Сад, у овој фази, док се не утврди коефицијент нећемо са том бројком излазити у јавност. Она није тајна, али док траје поступка и кад се утврди коефицијент објавићемо те податке", навео је Секулић.

Када је реч о натуралној реституцији, Секулић каже да је натурална реституција када је реч о пословним објекатима, зградама, становима и грађевинском земљишту при крају , али да није враћање пољопривредног земљишта мада и ту, додаје, има значајних резултата. 

Разлог за то је, каже, успоравање односно опструкција, пре свега Министарства пољопривреде и отпор локалних моћника враћању пољопровредног земљишта. "Наравно ми радимо и даље, нећемо изневерити грађане ни у том делу. Ту ће нешто бити дужи рок враћања имовине старим власницима", рекао је Секулић. 

Упитан о вредности имовине која је до сада враћена у натури, Секулић каже да то утврђује Пореска управа којој агенција доставља свако решење ради утврђивања пореза на имовину. "Оно што процењујемо и што је обавеза, је вредност враћање имовине по посебном Закону о отклањању последица холокауста, враћање имовине Јеврејској заједници. Ту процењујемо имовину и ту је већ скоро 16 милиона евра вредност имовине враћено", каже Секулић. Навео је и да је по посебном закону цркви враћено 95 одсто имовине.

"Ако се погледају друге земље које су вршиле реституцију Србија можда има и најбољу реституцију у региону и Европи где год је била. То смо утврдили боравећи на мејдународним конференцијама које се баве реституцијом. Што се тиче реституције, Србија може да каже да има један добар процес и да је, што се тиче свих критеријума, део ЕУ већ по тим стандардима", каже Секулић. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести