Сезонски радници добро плаћени на мору, собарицама 900 евра, пица-мајсторима 2.000...

Летња сезона се захуктава, а они који током наредних неколико месеци желе да одлазак на море споје с радом у угоститељству у прилици су да бирају и где ће радити и колико ће зарадити јер је потражња за угоститељским радницима огромна.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Много је више понуда за посао него што је оних који се на посао јављају, па многи послодавци остају кратких рукава. Потребни су сви профили радника у угоститељству и извесно је да их нема довољно, а како кажу у агенцијама за запошљавање разлога за тај недостатак је много - неки који су у угоститељству радили током пандемије коронавируса остали су без посла, па су радно место потражили у некој другој сфери, а део њих је отишао у иностранство.  

Дефицит овог кадра приметан је и у Србији, па зато није тешко замислити с каквим се проблемима сусрећу послодавци у Црној Гори и Хрватској, земљама које током лета ангажују огроман број људи у области угоститељства. Већ сад је јасно да су пут ове две земље, али и многих других, пошли многи грађани Србије, али је још јасније да су потребе и даље велике. О томе сведочи и велики број огласа у којема се траже радници различитих профила, са искуством, и са знањем страних језика, али и без тог услова - огласа увек има.


Дефицит и у Србији

Сходно броју расписаних огласа у Србији, радници у угоститељству су међу најдефицитарнијим занимањима. Поједини ресторани траже практично све врсте профила: кувар, помоћни кувар, шанкер, чистачица, помоћни конобар, перач суђа... Сасвим је могуће да су многи који су у њима радили сада ангажовани у некој другој земљи јер су плате далеко више него овде. Наиме, плате које се нуде, рецимо, куварима, који су и најтраженији и најбоље плаћени, углавном се крећу од око 65.000 до око 90.000 динара, а има и оних који су спремни да за ову позицију одвоје и нешто више новца. Ипак, изгледа да то није довољно да се радна места попуне. 


Траже се кувари, помоћни кувари и помоћни радници у кухињи, пица и роштиљ мајстори, рецепционари, бармени, шанкери, конобари, посластичари собарице, чистачице, а тражени су и трговци, пекари, месари... а на све те позиције могу се јавити заинтересовани стари од 18 до 65 година. Они који су у овом послу кажу и да су зараде више него раније, а да су послодавци, будући да нема довољно кадра, спремни да одређене услове везане за знања и вештине без којих раније није могло да се конкурише за посао - ублаже. И поред тога, многа радна места остају празна.

Иако се зараде углавном договорају; може се добити слика о томе колико се може зарадити у Хрватској. Плате за куваре крећу се у распону од 1.350 до 2.250 евра, пица и роштиљ мајстори могу да зараде од око 1.600 до око 2. 000 евра, бармени и конобари од 900 до 1.300, рецепционари од око 850 до 1.400 евра, помоћни радници у кухињи до 1.200, помоћни кувари од око 1.200 до 1.350, посластичари од 1.350 до 1.600, собарице од 800 до 900 евра, а тражени су и трговци као и мајстори различитих профила. Ови кадрови потребни су буквално на целом Хрватском приморју - од Дубровника до Умага. Готово без разлике послодавци обезбеђују храну и смештај, као и радну дозволу, а посебно се плаћа рад недељом и празником. 

Они који се одлуче да оду пут Црне Горе, зарадиће добро, али мање него у Хрватској. И у Црној Гори су тражени сви профили радника, а висина плате зависи од места где се ради, категоризације хотела, апартмана или ресторана. Највећи број послодаваца обезбеђује смештај и храну, има и оних који сносе трошкове доласка радника из Србије. Посао је махом сезонски - али има и послодаваца спремних да запосленима обезбеде сталан посао. Што се тиче плата, кувари могу да зараде до 1.800 евра, посластичари с искуством око 1.500 евра месечно, конобари и и шанкери око 600, помоћни радници у кухињи око 650 евра, собарице око 450...

Како кажу у Агенцији за посредовање у запошљавању “Агава” у Новом Саду, у Хрватској је велики мањак радника у угоститељству, али их ни у нашој земљи изгледа нема довољно јер се на расписана радна места не јавља довољан број људи.

- Сарађујемо, углавном, с послодавцима из Истре и пут Хрватске већ је отишло више од 400 људи - кажу у овој агенцији. - Они су ангажовани до краја сезоне, углавном до краја октобра, а кренули су још половином априла.  Плате су различите и зависе од тога шта се и где ради, па тако кувари могу да рачунају на плату од 1.500 до 2.200 евра, конобари око 1.300 евра, собарице 800, помоћни радници у кухињи око 1.000 евра... Траже се и радници у трговини, сувенирницама, за продају сладоледа, а зарада је око 1.000 евра. Сви послодавци с којима сарађујемо запосленима обезбеђују смештај и храну, радне дозволе, као и путне трошкове до места у којима ће радити - Пула, Врсар, Медулин, Рабат...

  Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести