„Шпар” долази у Србију; Љајић: На тржишту има места

БЕОГРАД: На тржишту Србије има простора за долазак великих трговинских ланаца, као што је холандски Шпар, а најаве доласка тако великих инвеститора говоре о стабилности тржишта у нашој земљи, изјавио је министар трговине Расим Љајић.
spar market
Фото: Youtube Printscreen

Љајић је коментаришући за ТВ Прва изјаву представника Шпара да разматрају могућност пословања у Србији, рекао да би та инвестиција била више него добродошла.

Министар је рекао да треба бити опрезан у коментарима о доласку тако великих компанија и објаснио да долазак нових трговинских ланаца не зависи од Владе Србије већ од инвеститора.

Према незваничним сазнањима, у Србију би Шпар могао ући тако што би купили Меркатор С, који је у саставу Агрокора.

Љајић је рекао и да у Србији 30 одсто трговине чине модерни трговински ланци, док су 70 одсто класичне, традиционалне продавнице, а у региону је, каже, обрнута ситуација. 

Говорећи о ценама беби опреме у Србији и поступку који је покренула Комисија за заштиту конкуренције против 172 учесника на тржишту, Љјајић каже да је опрема за бебе у Србији 20 до 30 одсто скупља него у околним земљама.

Министар је рекао да треба сачекати да се види каква ће бити одлука Комисије по том питању и навео да је казна за повреду конкуренције на тржишту десет одсто од укупног прихода из претходне године предузећа.

Подсећамо, вест да  један од највећих трговинских ланаца у Европи планира да дође у Србију, потврдио је за Б92.нет директор „Шпара” за проширење и развој Боштјан Брантуша.

Да. „Шпар” има планове за Србију, казао је Брантуша на маргинама „CEE Property” форума у Бечу.

По његовим речима, „Шпар” ће након стабилизације тржишта у Хрватској, где сада интезивно раде, прећи на тржиште Србије.

„Шпар” је један од највећих светских прехрамбених трговинских ланаца с готово 16.000 објеката у 34 земље. Највећи је ланац супермаркета у Аустрији, где му је и седиште, с више од хиљаду објеката, више од 500 има у Италији и око 280 у Словенији, Мађарској, Чешкој и од ове године нових 100 у Хрватској. Има више од 30.000 запослених.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести