Србија да буде транзитна рута за све снабдеваче гасом

БЕОГРАД: Србија жели да омогући да кроз њену територију пролази гас из различитих држава, као и да се интерконекторима повеже са свим суседним државама у региону како би и у енергетици постала транзитна рута, као што је већ у саобраћају, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

“За сада, добра вест за Србију је да има два пута за доток гаса, без обзира на то што се на тим путевима налази један снабдевач. Добро је да имамо два пута, будући да често постоји проблем транзита гаса преко Украјине, који ће се наставити. Оно што је јако важно јесте да покушамо да диверзификујемо и снабдеваче, јер то даје могућност да цена гаса, пре свега за становништво, али и за привреду буде нижа него што је данас. Подсетићу само да је цена природног гаса за привреду највиша у Европи у Србији”, рекла је Михајловићева у интервјуу за Радио Слободна Европа (РФЕ).

Како је саопштило њено Министарство, она је говорећи о гасоводу Балкански ток, истакла да је важно да се заврше све компресорске станице, како би притисак у цевима био довољан да гас стигне тамо где је то потребно.

“Очекујем да то буде у овој години. Исто тако очекујем да се са Агенцијом за енергетику ради на томе да се направи простор да кроз тај гасовод може доћи и други гас”, рекла је Михајловићева.

Према њеним речима, гасна интерконекција са Бугарском даје могућност да гас дође до Србије и од других снабдевача, а тендер за избор извођача на том пројекту очекује се крајем јануара.

“Тиме добијамо могућност да кроз тај гасовод долази и гас неких других снабдевача, како гас из Азербејџана, тако и један потпуно нови гасовод о којем се прича већ неколико година, Источномедитерански гасовод који долази из Израела, и преко Кипра, Крита, Пелопонеза, Атине, Солуна и Софије би могао до стигне до Ниша", најавила је министарка Михајловић.

Додала је да би Ниш требало да буде центар од којег се може правити гасовод ка Приштини, ка Црној Гори, као што се од Врања може правити ка Северној Македонији.

"То је оно што стоји пред нама и нема разлога да се не прикључимо таквом једном гасоводу”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је истакла да Србија треба да буде транзитна рута у енергетици као што је то већ у домену саобраћаја.

“Наша позиција је таква да нити смо велики, нити смо богати, али се граничимо с великим бројем држава и то би требало да искористимо тако што ћемо градити интерконекторе и дозволити да се овде отвори тржиште природног гаса. Отварање тржишта гаса значи да, поред трговаца који ће долазити можемо да имамо и друге добављаче, а надаље и нижу цену гаса за крајњег потрошача”, истакла је Михајловићева.

Она је додала да треба направити простор за све снабедеваче, укључујући и течни нафтни гас који ће долазити бродовима.

Министарка енергетике је закључила да Србија хоће да се брже гасификује и да гради гасне електране.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести