Србија се ослобађа прескупих дугова по рекордно ниској цени

Србија је на међународном финансијском тржишту у Лондону поново емитовала десетогодишњу (10Г) евро-обвезницу у износу од 550 милиона евра, по каматној стопи од 1,25 одсто, што је још ниже него приликом емисије у јуну, када је камата износила 1,619, и представља још један у низу историјских економских успеха наше земље, саопштила је Народна банка Србије.
dolari
Фото: pixabay.com

У саопштењу се наводи да је и на домаћем финансијском тржишту емитована седмогодишња (7Г) динарска обвезница по најнижој каматној стопи икада.

„Емисија те динарске обвезнице реализована је по стопи од 2,69 одсто, што је преко 40 процената (или 1,88 процентни поен) ниже него на почетку године, када је та обвезница емитована по стопи од 4,57 одсто. О успешној економској трансформацији Србије говори и податак да је пре шест година хартија од вредности исте рочности издавана по високих 12,99 процената”, наведено је у саопштењу, а гувернерка НБС-а Јоргованка Табаковић каже да је Србија још једном доказала да је пожељна инвестициона дестинација и потпуно економски препорођена земља.

То, како каже, потврђују они чије је мишљење најрелевантније – они који у нашу земљу улажу свој новац, и то дугорочно.

– Стварањем и очувањем амбијента стабилности и сигурности отворили смо врата за озбиљне дугорочне инвеститоре, а трошкове финансирања државе, привреде и грађана смањили на најниже нивое икада – навела је Јоргованка Табаковић. – Тиме смо омогућили одржив привредни раст и напредовање свих делова наше економије у корист грађана Србије.

Камату од 4,875 одсто мењамо за обавезу од 1,25 одсто

Делегација НБС-а и Министарства финансија прекјуче је успешно завршила разговоре с међународним инвеститорима и финансијским институцијама, пошто је Србија по други пут ове године на Лондонској берзи успела да замени део скупог доларског дуга знатно јефтинијим финансирањем у еврима, а постигнута каматна стопа од 1,25 одсто најнижа је коју је Србија икада остварила на међународном финансијском тржишту и готово четвртину је нижа од каматне стопе од 1,619 одсто коју смо постигли у јуну.

Новац прикупљен прекјучерашњом трансакцијом биће употребљен искључиво за превремену отплату дела скупих доларских обвезница, емитованих 2013. године по купонској стопи од 4,875 одсто, наводи се у саопштењу.

– То је још једна потврда да је Србија, иако формално на корак од рејтинга инвестиционог ранга, земља која га де факто већ поседује, а користи од тога имају сви грађани. Данас, када убирамо плодове рада председника, Народне банке Србије и Владе Србије, најбоље видимо колико је било важно постићи и очувати стабилност у сваком погледу – оценила је гувернерка.


Фирме вреде више

Слично као и током претходне емисије, тражња за српским хартијама од вредности вишеструко је надмашила емитованих 550 милиона евра, при чему је у тражњу изразило вишр од 150 инвеститора, а на то да је Србија повољна инвестициона дестинација, указује и чињеница да је ЕМБИ премија ризика током септембра и октобра достизала нивое од око 0,5 п. п., што је десет пута ниже у поређењу с премијом ризика од преко пет процентних поена од пре шест година.

– Тиме смо показали да смо створили амбијент који је далеко повољнији за све грађане и фирме у Србији. Данас свака фирма вреди десет пута више, а сваком нашем грађанину новац је доступнији. Тиме покрећемо привреду и производњу, стављамо Србију на одрживу трасу развоја – изјавила је гувернерка Табаковић.


Додала је да су монетарна, фискална и финансијска стабилност, чији је предуслов била политичка стабилност у Србији, отвориле простор за успешно спровођење структурних реформи у бројним областима.

Иначе, представници НБС-а и Министарства финансија указали су страним инвеститорима на одрживост привредног раста Србије, који ће ове године износити најмање 3,5 одсто, упркос успоравању екстерне тражње. Истакнуто је да се у средњем року очекује раст од четири процента, вођен повећањем учешћа фиксних инвестиција и наставком двоцифреног раста извоза.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести