Суботички ElevenEs урадио прототип прве најдуже ЛФП батеријске ћелије

СУБОТИЦА: Компанија ElevenEs из Суботице завршила је двогодишњи развојни програм и направила прототип најдуже батеријске ћелије у Европи, која ће се користити за електрична возила и складиштење енергије.
elektricni automobil
Фото: pixabay.com

ElevenEs је направио прву и најдружу ЛФП (литијум гвожђе фосфат) батеријску ћелију у Европи, која ће бити испоручена на тестирање купцима у првом кварталу 2023, најавила је компанија.

ЛФП батеријске ћелије одликује већа безбедност, приступачност, дуг век трајања и већи број цуклуса употребе.

ЛФП батеријске ћелије се праве без никла и кобалта, а један од разлога повећане потребе за њима је раст употребе електричних возила, као и потребе за складиштењем енергије које захтева батерије за стабилизацију енергетских система услед растућег удела обновљивих извора енергије.

Компанија је најавила у саопштењу да ће њена EDGE батеријска ћелија бити приказана на The Busines s Booster, годишњем међународном догађају за умрежавање које организује компанија EIT InnoEnergy, који ће окупити представнике више од 150 водећих технологија одрживе енергије из целог света, у Лисабону 28. и 29. септембра.

ЛФП технологија, која ће према Блумберг НЕФ, 2022. године достићи 40 одсто удела на глобалном тржишту батерија, одликује већом безбедношћу, приступачношћу и повећаном одрживошћу.

Поред доказаних безбедносних карактеристика у електричним возилима, ЛФП батерије трају двоструко дуже од најчешћих конкурентских технологија.

Последњих месеци, водеће аутомобилске компаније као што су Тесла, Фолксваген, БМВ, Мерцедес, Форд и друге већ су увеле ЛФП ћелије у своје возне паркове.

Након што смо пробали и тестирали више од 500 лабораторијских узорака ћелија, развили смо коначнан хемијски састав и дизајн ћелија и израсли у међународни тим од скоро 50 људи. Развој иде према нашим плановима и очекујемо да ћемо до краја ове године затворити и серију Б инвестиције, проширити производне капацитете на 300-500 МВх и укључити неколико стратешких инвеститора како бисмо даље убрзали наш раст, рекао је генерални директор ElevenEs Немања Микаћ.

Поред тога, он је нагласио да ће ElevenEs тржишту понудити три различите величине EDGE батеријских ћелија у призматичном формату, које ће бити конкурентне свим тренутно доступним масовно произведеним батеријама на глобалном тржишту.

ElevenEs је индустријски спин-оф пројекат Ал Пак групе из Суботице, мултинационалног лидера у преради алуминијума са скоро три деценије искуства и знања у високопрецизној преради алуминијума, кључној компоненти производње електрода која чини активни део ЛФП батерија.

Лабораторија и развојни центар раде од јуна 2021. године, а прва фаза производног погона биће завршена до јануара 2023.

Прва фаза гига-производње (8ГВх), са капацитетом за испоруку батерија за 200.000 електричних аутомобила годишње, очекује се до краја 2025.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести