Светска банка: Инфлација у СРБ биће стабилна 1,9%, дефицит 2 одсто

ВАШИНГТОН: Светска банка процењује да ће инфлација у Србији ове године остати стабилна и да ће износити 1,9 процената, док буџетски дефицит види на нивоу од 2,8 процената БДП-а.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Прогноза Светске банке о буџетском дефициту је далеко оптимистичнија од пројекције Министарства финансија Србије, које предвиђа да ће дефицит достићи 9,0 одсто БДП-а, због свих трошкова које захтевају мере Антикризног програма владе за подршку привреди и грађанима током трајања кризе изазване вирусом Ковид-19.

У ажурираном пролећном извештају Светске банке о економским изгледима за Европу и централну Азију, процењује се да ће удео нето страних директних инвестиција у БДП-у Србије склизнути са прошлогодишњих 6,3 одсто на 4,7 процената ове године.

Такође се предвиђа да ће јавни дуг земље у 2020. бити повећан на 56,3 посто БДП-а, као и да ће дефицит текућег рачуна платног биланса Србије забележити раст за један процентни поен у односу на прошлу годину, на 7,9 посто.

Када је реч о утицају пандемије коронавируса на раст стопе сиромаштва у Србији, Светска банка процењује да ће код становништва са средњим приходима доћи до врло благог повећања са лањских 18,9 одсто на 19 процената ове године, уз тенденцију њеног значајног пада у наредне две године.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести