Светска банка: Скупа нафта ће смањити раст БДП-а великих увозника

ВАШИНГТОН: Упорно високе цене нафте изазване нападом Русије на Украјину могле би да смање за цео процентни поен привредни раст великих земаља у развоју које увозе нафту, као што су Кина, Индонезија, Јужна Африка и Турска, сматра Индермит Гил, потпредседник Светске банке надлежан за равномеран раст, финансије и институције.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Гил је у блогу, објављеном на веб сајту Светске банке, навео да ће рат додатно укочити раст економија у успону које већ заостају с опоравком од ковид пандемије у односу на развијене земље, и које се боре са низом неизвесности, почев од проблема с дуговима па до инфлације, преноси Ројтерс.

„Рат погоршава те неизвесности на начине који ће се одразити широм света, а штету ће трпети најугроженији људи. Прерано је рећи до које мере ће актуелни сукоб променити глобалне економске изгледе", додаје он.

Што се хране тиче, неке земље на Блиском истоку, централној Азији, Африци и Европи у великој мери зависе од Русије и Украјине, које заједно учествују са више од 20 посто у светском извозу пшенице.

Гил је такође навео да процене из предстојеће публикације Светске банке показују да 10-процентно повећање цена нафте које траје неколико година може да смањи раст економија у успону које увозе сировине за десетину процентног поена.

Цене нафте су се више него удвостручиле у последњих шест месеци.

„Пре него што је избио рат (у Украјини), предвиђало се да ће раст Јужне Африке бити око 2,0 посто годишње 2022. и 2023. године, раст Турске 2,0-3,0 посто, а Кине и Индонезије по 5,0 процената", истиче Гил, напомињући да су те прогнозе сада доведене у питање.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести