ТРИПУТ ВИШЕ ПАРА ЗА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНЕ КУПЦЕ Јефтинији гас и струја за 190.000 сиромашних породица

Министарка енергетике и рударства Дубравка Ђедовић изјавила је да је буџетом за ову годину опредељен троструко већи износ средстава за енергетски угрожене купце него што је то било претходних година. 
1
Фото: Ilustracija Pixabay.com

- То би требало да помогне да 190.000 енергетски угрожених купаца измире своје рачуне за гас, струју или грејање, што је три пута више грађана него претходних година - рекла је Дубравка Ђедовић. - Апелујем на грађане да провере да ли имају могућност да остваре то право у локалној самоуправи, веома брзо га остваре, као и могућност да већ од следећег месеца плаћају рачуне умањене и до 50 одсто.  

Она је додала да је то свеобухватна активност коју спроводи Влада Србије како би се помогло угроженим грађанима који не могу да измире своје рачуне или имају потешкоћа да то учине, а у оквиру којих могу бити и пензионери. 

- Проширили смо критеријуме за грађане који могу да стекну статус енергетски угроженог купца па то сада може да оствари и већи број сеоских домаћинстава. Овим програмом обухваћена су и домаћинства који су корисници социјалне новчане помоћи, дечјег додатка, корисници увећаног додатка за туђу негу и помоћ, а лица из те категорије аутоматски остварују тај статус само ако предају захтев надлежном органу у јединици локалне самоуправе - рекла је министарка енергетике.  


И ко је дужан има право

Како би се стекао статус енергетски угроженог купца потребно је задовољити неколико критеријума - материјални положај, укупан месечни приход домаћинства, број чланова домаћинства, имовно стање, остварено право на новчану социјалну помоћ или дечији додатак или увећани додатак за помоћ и негу другог лица, те здравствено стање члана домаћинства. Доспели дуг за електричну енергију, природни гас или топлотну енергију не искључује право на стицање статуса енергетски угроженог купца.


По њеним речима, они су повезани и с Министарством за рад како би се, кроз социјалне карте, тај процес могао убрзати.

- Ми из месеца у месеца видимо да се број грађана који користе ову помоћ повећава - рекла је Дубравка Ђедовић.

Да подсетимо, већ неколико година најсиромашнији грађани Србије део потрошених енергената - електричне енергије или природног гаса, а потом и топлотну енергију, могу да користе бесплатно. За то је потребно да стекну статус енергетски угроженог купца, које је од ове године проширено. 

Према критеријумима из Уредбе, право на стицање енергетски угроженог купца имају домаћинства с једним чланом и укупним месечним примањима до 21.074 динара, домаћинства с два члана и примањима до 33.402 динара, а она с три члана - 45.729 динара. Домаћинства с четири члана то право стичу ако су укупна месечна примања до 58.057 динара, пет чланова - 70.384, а са шест чланова до 82.711динара. За домаћинства с више од шест чланова укупни месечни приходи који се рачунају као критеријум за стицање статуса угроженог потрошача увећавају се за 12.327 динара. 

Према Уредби, енергетски угрожени купац стиче право на умањење месечне обавезе за електричну енергију за једночлано домаћинство до 120 киловат часова месечно, за двочлано и трочлано до 160 киловат часова, за четворочлано и петочлано домаћинство до 200 киловат часова месечно и за шесточлано и веће домаћинство до 250 киловат часова месечно. 

Енергетски угрожена домаћинства која користе природни гас током грејне сезоне, односно за јануар, фебруар, март, октобар, новембар и децембар могу рачунати на то да ће део потрошених количина гаса трошити бесплатно. Тако је попуст за потрошњу код једночланог домаћинства до 359 киловат часова месечно, за двочлано и трочлано домаћинство до 462 киловат часова, четворочлано и петочлано домаћинство - 616 киловат часова и за шесточлано и веће домаћинство до 770 киловат часова месечно. 

За испоручену топлотну енергију умањање месечног рачуна је за једночлано домаћинство 60 процената, двочлано и трочлано домаћинство 50 одсто, четворочлано и петочлано домаћинство 45 процената и за шесточлано и веће домаћинство 40 процената месечног рачуна. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести