У плану отврање још три међународна путничка пристаништа

БЕОГРАД: У плану је да се идуће године отворе још три међународна путничка пристаништа у Србији - Велико Градиште, Сремски Карловци и Костолац, каже директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић.
vuk perovic
Фото: Youtube Printscreen

На 7. Бизнис конференцији "Траснпорт и логистика југоисточне Европе и Дунавског региона - ТИЛ 2020", Перовић је рекао да је у плану улагање у сређивање марина у Кладову и Голупцу.

Каже да је Агенција са Градом Београдом покренула велики пројекат изградње марине Чукарички рукавац.

"Тај пројекат ће да обухвати измештање Топчидерске реке. Надам се да ће се коначно решити питање загађења у самом рукавцу", рекао је Перовић.

Навео је да Агенција завршава идејни пројекта за изградњу и проширење капацитета луке у Сремској Митровици.

Када је реч о путничком саобраћају, Перовић каже да је ове године забележен оштар пад и да је евидентирано само 13 пристајања, док је прошле године било више од 1.500 пристајања.

"Пад је више од 99 одсто. Надамо се да ће следеће године бити боља ситуација. Кренули су крузери, али то није онај планирани обим који смо имали на почетку године", каже Перовић.

Навео је да је Србија за целу ову годину имала 1.000 путника, док је само Београд прошле године имао 104.000 туриста који су дошли у главни град рекама.

За ову годину је било најављено 200 пристајања у Голупцу, што је око 30.000 путника, а Перовић наводи да није било ниједног.

Навео је да је до 30. септембра ове године Агенција за управљање лукама евидентирала 10,7 милиона тона претовареног терета, што је 5,64 одсто више него у истом периоду 2019. године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести