У Шри Ланки војска на бензинским пумпама због великих гужви

КОЛОМБО: Шри Ланка је наредила данас војном врху да распореди војнике на бензинским пумпама широм земље да би помогли око дистрибуције горива, јер су због наглог раста цена кључних сировина и пратеће несташице десетине хиљада људи направили километарске колоне и сатима чекају у реду да наточе гориво.
gorivo
Фото: pixabay.com

Ова острвска држава у Индијском океану бори се са девизном кризом која је довела до девалвације националне валуте угрозивши њену способност плаћања основних увозних производа као што су храна, лекови и гориво, због чега се влада у Коломбу обратила Међународном монетарном фонду (ММФ), преноси Ројтерс.

Одлука да се војска распореди близу бензинских пумпи и пунктова за снабдевање керозином донета је након што су три старије особе преминуле чекајући у дугим редовима на бензинским станицама, рекли су званичници.

„Најмање по два припадника војске биће распоређена на свакој пумпи за гориво“, рекао је портпарол војске Ниланта Премаратне за Ројтерс, додајући да ће војници помоћи око организације дистрибуције горива, али неће бити укључени у контролу масе.

Тај потез је одговор на притужбе везане за гомилање залиха и неефикасну дистрибуцију, рекао је портпарол владе Рамеш Патирана.

„Војска ће бити распоређена да помогне јавности, а не да угрози њихова људска права“, додао је он.

Напетост због несташице горива довела је до спорадичног насиља међу људима који се гурају да купе гориво и друге основне потрепштине.

Полиција је саопштила да је један мушкарац избоден на смрт у понедељак током свађе са возачем троточкаша, а прошле недеље су три старија мушкарца умрла док су чекали у реду да купе гориво на великој врућини, наводи британска агенција.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести