Украјина нуди Србији и Мађарској помоћ за транзит гаса

Украјина је понудила Србији и Мађарској да, због прекида испоруке гаса услед хаварије на гасоводу Балкански ток у Бугарској, транзит гаса реализују преко украјинске територије.
e
Фото: Pixabay.com

"С обзиром на јучерашњу хаварију на гасоводу у Бугарској, Украјина је, увиђајући сложеност ситуације у којој се налазе Србија и Мађарска, спремна да пријатељским народима понуди транзитне испоруке гаса преко Украјине", саопштила је амбасада Украјине.

Шеф украјинског гасно-транспортног система Сергиј Макогон је истакао да је "важно имати резервне гасоводе и додатну управљивост мреже, као у украјинском систему за транспорт гаса, а у саопштењу се оцењује да је јучерашња несрећа у Бугарској показала како функционише гасна рута: Русија - Црно море (Турски ток) - Турска - Бугарска - Србија (Балкански ток) - Мађарска заобилазећи пут кроз Украјину.

Амбасада Украјине наводи да се технички инциденти дешавају сваком систему за пренос гаса, али да за разлику од осталих, украјински системи омогућавају да се у случају хаварије на једном од гасовода брзо пребаци снабдевање на други, тако да се то у Европи неће ни осетити.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести