Утицај пандемије вируса Ковид 19 на тржиште рада у Србији

БЕОГРАД: Истраживање "Инфостуда" показује да је од укупног броја запослених испитаника њих 12 одсто остало без посла услед избијања епидемије, док од запослених који су и даље у радном односу, 70 посто свој посао обавља несметано, али 30 процената њих је под утицајем послодавца морало да узме годишњи одмор, боловање, плаћено или неплаћено одсуство.
kancelarija
Фото: pixabay.com

Током прве недеље априла "Инфостуд" је спровео истраживање о утицају корона вируса на тржиште рада како са стране привреде, тако и са стране радно способног становништва, а у истраживању је учествовало 4.329 испитаника и 580 привредних субјеката.

Кризом су највише погођени сектори туризма и угоститељства, потом трговине која се не односи на продају животних намирница, и сектор путничког транспорта.

"Да је компанија у којој су запослени применила мере Владе Србије о организацији рада у којима се послодавцима препоручује да процес рада организују тако да сви који то могу раде од куће, потврдило је 36 одсто анкетираних. С друге стране скоро 60 посто испитаних је рекло да се у њиховој компанији примењује мера за оне код којих рад од куће није могућ и да се посао организује тако да се строго поштују све хигијенске мере за спречавање ширења заразе (ограничен број људи у просторији, коришћење заштитних маски и слично)".

Од укупног броја испитаних 5 процената се изјаснило да послодавци и даље нису увели никакве додатне мере за спречавање ширења заразе.

Међу запосленим испитаницима, трећина је под утицајем послодавца морала да узме годишњи одмор, оде на плаћено или неплаћено одсуство или отвори боловање.

"И поред тога што већина испитаника несметано обавља свој посао, постоји забринутост од губитка радног места услед кризе коју је проузроковала пандемија вируса Kовид19. Забринутост да ће изгубити посао изразило је 40 одсто испитаника, док је код 26 процената већ дошло до смањења зарада, а 38 посто очекује да ће до смањења доћи у наредном периоду", каже се у саопштењу Инфостуда.

Међу 12 одсто испитаних који су остали без посла од избијања пандемије, као најчешћи разлог томе истичу да се фирма привремено затворила (46%), код 37 процената је дошло до смањења обима посла, 15 одсто услед "резања" трошкова у фирми, а 3 одсто фирми се трајно затворило.

Упркос томе што је пандемија вируса Цовид19 у доброј мери утицала на тржиште рада, испитаници као највећи изазов тренутно истичу страх да ће се они или неко њима близак заразити вирусом (38%), док сваки трећи испитаник страхује од колапса целог друштвеног система.

Са борбом за егзистенцију, како се наводи, се сусреће 14 процената испитаника, а усамљеност, односно одвојеност од других људи представља највећи проблем за 11 одсто њих.

Више од половине испитаних компанија истиче да корона вирус значајно негативно утиче на њихово пословање (56%), а код 36 одсто утицај је умерено негативан.

Код свега 5 посто привредних субјеката утицај пандемије је позитиван.

Очекивања испитаних компанија су да ће пандемија и каснији опоравак њихових привредних активности трајати у просеку укупно 19 месеци.

Привредне гране које су се највише погођене кризом и које ће се дуже опорављати су туризам и угоститељство, потом трговина која се не односи на продају животних намирница и сектор транспорта људи.

С друге стране, индустрије које имају најмање негативан утицај су ИТ, ФМЦГ, Фармација, Телекомунникације и Производња.

По истраживању криза цге најмање погодити годишње финансије највецих фирми (500+ људи), док ће највише утицати на мале (до 10 запослених).

Премда највећи проценат компанија сматра да ће криза утицати краткорочно на одрживост њиховог бизниса (57%), чак 19 одсто се изјаснило да постоји ризик дугорочне одрживости пословања.

Са тим у вези, 80 одсто компанија је почело или ће ускоро почети са "резањем" трошкова међу којима су маркетинг и други интерни трошкови, трошкови добављача, али и трошкови запослених, наводи се у саопштењу.

Потпуна обустава запошљавања, како се наводи, догодила се у туризму, угоститељству, контакт и бизнис центрима где се уједно догодио и највећи број отпуштања.

Са друге стране, ова ситуација најмање утиче на ИТ, транспорт и логистику где су кадрови и даље неопходни.

Једини пораст у запошљавању види се код 17 одсто послодаваца из ФМЦГ индустрије (роба широке потрошње).

Компаније су у великој мери биле сложне око мера Владе Србије приликом помоћи привреди где се 82 посто привредних субјеката изјаснило да би им у овом тренутку најзначајније било пореско растерећење и помоћ у исплати зарада запослених.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести