Узелац: Могуће стагнација цена некретнина, али до пада тешко

БЕОГРАД: Уредник портала "Каматица" Душан Узелац изјавио је данас да је тешко очекивати да дође до пада цена станова и додао да после раста цена следи стагнација која се назире.
 nekretnine Foto: Dnevnik.rs/ ilustracija
Фото: некретнине Фото: Дневник.рс/ илустрација

"Оно што следи када иде раст је стагнација и то је нешто што се назире. Куповна моћ је пала, а самим тим и кредитна способност што чини мању потражњу за ставновима, али неки други играчи који не купују дом већ паркирају новац у некретнине кваре причу онима који купују дом и тако дижу цене", рекао је Узелац за Танјуг одговарајући на питање да ли се може очекивати пад цена некретнина и када.

"Моја очекивања су да ће доћи до неке стагнације али до пада тешко", рекао је Узелац.

На питање зашто је дошо до скока цена некретнина наводи да је то резултат више фактора.

Држава је, како је навео,  кренула да порекне пројекат станоградње и грађевинске индустирије што је спор точак који је тешко заусавити када се поркене.

"Он помера цену, а и цела глобална финансијска прича од ценралних банака из Америке, ЕУ али и Србије имале су приступ убацивања новца у систем, што је генерислао инфлацију против које се сада боримо. Та огромна количина новца у систему, управо креира оне који новац желе да ставе у некретнине јер тај новац углавном заврши код онога ко је вешт у прикупљању новца у систему, а то су бизнисмени и трговци и они на тој линији највише профитирају зато што дођу до некретнине у форми само депозита за новац, а не некретнине који је њихов дом", рекао је Узелац.

На питање како доћи до кредита каже да до њега није тешко доћи већ је проблем како га отплатити.

"Не треба гледати статистику већ свој капацитет зарађивања, плату, пројекцију плате. До кредита није тешко доћи већ како га отплатити - то треба да буде у фокусу", рекао је Узелац и подсетио да ћемо моћи себи да купимо онолико комфора колико новца будемо могли да зарадимо.

Подсећа да комфор не мора да значи ни нову гардеробу ни аутомобил јер је луксуз стање ума.

Каже да није систем крив за то што неко не може нешто себи да приушти.

"Инфлација гура све те ствари до тачке незадовољства када се тражи или повишица или нови посао", рекао је Узелац.

Према његовим речима, добар кредит је сваки кога отплатите без проблема, а није решење ако га подигнете и ако 20 година због тога не можете да идете на море, осим ако сте решили да жртвујете своје две деценије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести