Викендице по Војводини на дан 50 евра, а за месец 350

Потражња за викендицама никада није била толико изражена као од марта, када је кренуо талас епидемије коронавируса, и сви су изгледи да ће тако бити док се епидемија не заустави. И сада када је грејна сезона увелико у току, једнако су тражене као и током лета, а разлог је жеља људи да се осаме у вежем простору, склоне од могућих контаката и избегну сусрет с вирусом.
f
Фото: Dnevnik.rs

Понуда и потражња током лета, видели смо, била је у сразмери, а током зимске сезоне по свој прилици неће бити тако, бар по истраживањима „Дневника”.

Велики део викендица у нашој покрајини власници рентирају само током пролећа и лета, а зими то не чине јер немају услова да загреју простор. Други немају трајно решено питање снабдевања електричном енергијом већ струју имају лети помоћу соларних панела и сунчевих зрака, па пошто сада нема сунца, нема ни струје у објектима, и викендице држе закључане.

Гости се, кажу власници викендица чија су врата отоврена током зиме, за долазак опредељују на основу слике куће и окружења, и предност и у новембру дају онима уз саму обалу реке.

Цене су непромењене у односу на летње месеце, и углавном се крећу од 25 до 50 евра у динарској противвредности на дан, али има и изузетака – да власници током викенда траже дупло више од наведне суме.

Месечна издавања, мада нису честа у огласима, крећу се од око 350 евра па навише. Када говоримо о том издавању на дуже време, има поседника тих некрентина који, иако се баве рентирањем, нису спремни да то буде на дужи рок. То образлажу тиме да је и њима потребан одмор изван града и да због тога неће да буду ускраћени за уживање у већем простору, природи и тишини, па макар остали без зараде.

Тмурно и кишовито време тренутно је госте приморало на то да остану у својим становима и власници који су у ове дане имали резервације не љуте се на њих што су у последњи час отказали долазак.

– Сасвим разумљиво, где да дођу па да седе унутра – казао нам је један од саговорника.

Он и други власници чекају зиму и почетак школског распуста, који, ако буде снега, може да буде интересантан деци из града и у Чуругу, надомак Новог Сада, где има категоризованог смештаја у кућама подједнако као и у планинским центрима.

Викендице у том месту уз обалу Тисе и на Бисерном острву, иако су током лета издаване, током зиме неће примати госте јер немају струје.

По рецима Иване Гак, чија је викендица у Бездану на самој обали Дунава, интересовање за викендицама је толико велико да се не може  упоредити с прошлом годином.

– Људи беже из града и желе да буду сами с породицом, изоловани од света и гужве – каже Ивана Гак. – Чак и сада зову и распитују се има ли места, траже да резервишу за дане школског зимског распуста. Обично долазе на седам дана, али и на дуже – десет и 14. Углавном су то породице из Београда, Новог Сада и Суботице. Имала сам породицу које је чак 600 километара прешла да би се одмарала у Бездану, а када сам их питала зар нису нашли ништа ближе за одмор, одговорили су да их је интересовало како је у Војводини – навела је Ивана Гак.

Она је рекла да ће викендицу издавати и зими јер има могућности да је загреје.

Други део власника, од којих је један, чије су некрентине на обронцима Фрушке горе, немају пећи за загревање соба, па неће рентирати. Неки су чак искључили воду да се цеви не смрзну.

– Завршио сам сезону – казао је власник некрентине на Поповици, и додао да је током лета било гостију, али да зими не издаје.

Посао издавања углавном воде власници викендица који на сајтовима постављају слике некрентина, понуду и мобилни телефон за контакт.

На сајтовима се не наводи како је грејање простора решено, што је битно да се зна – да ли је грејање на струју, или ће гости или власник ложити пећ, па то треба питати.

Фото: Dnevnik.rs

За рођендане и друга мања славља

Викендице се издају и за прославе рођендана и друга славља, али мањег обима, и у огласима је то посебно наведено, уз обавезно скетање пажње на то да постоји место за роштиљ и простор за паркирање. Додуше, та два податка наводе се и у другим огласима, па и то да постоји и кућица за пса и да је двориште потпуно ограђено.  

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести