Влада Србије: Уведени значајни подстицаји за привреду

БЕОГРАД: Почетници у пословању могли би да уштеде и до 250.000 динара годишње по раднику са минималном зарадом, а због пореских олакшица уведених сетом закона које је усвојила Скупштина Србије привреда ће бити растересћена за око 11,6 милијарди динара, саопштила је данас Влада Србије. 
vlada srbije, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У Влади кажу да су сетом пореских закона уведени значајни подстицаји за почетнике у пословању чиме је, истиче, истовремено спроведена једна од најважнијих мера Националног програма за сузбијање сиве економије

У циљу даљег растерећења пословања изменама Закона о порезу на доходак прецизирано је да неопорезиви део зараде радника уместо досадашњих 11.790 динара од 1. јануара 2018. године буде повећан за више од 3.000 динара, на 15.000 динара. 

"На тај начин Влада Србије ствара простор за ново запошљавање у приватном сектору, са намером да буде прави мотор развоја српске привреде", наводе у Влади.Наводи се да ће сет пореских закона које је јуче усвојила Скупштина Србије омогућити боље пословно окружење, мање намете за привреду и боље услове за веће запошљавање. 

"На тај начин Влада Србије наставиће да ради на стварању динамичне и конкурентне привреде даљим јачањем и развојем сектора малих и средњих предузећа", кажу у Влади.Као кључну новину у законима Влада наводи увођење подстицаја за почетнике у пословању. 

Објашњавају да ће усвајањем измена закона о порезу на доходак грађана и о доприносима за обавезно социјално осигурање они који започињу сопствену делатности добити додатни подстицај, јер ће бити ослобођени плаћања пореза на зараде и доприноса за обавезно социјално осигурање у години оснивања предузећа и у наредној години. 

Та новина, додају, односи се на зараду оснивача предузетничке радње и зараде до девет новозапослених особа, које такође морају да буду тек свршени средњошколци, студенти или особе са евиденције Националне службе за запошљавање. Примена мере почиње у октобру 2018. и важиће за предузетнике у режиму исплате личне зараде, наводе у Влади.

У Влади кажу да анализа пореског и непореског оптерећења почетника у пословању, коју је реализовао НАЛЕД, показује да уштеде које ће по овом основу остварити предузетници иду и до 250.000 динара годишње по особи код исплате минималне зараде. У наставку борбе за смањење незапослености, наводе у Влади, олакшице за запошљавање нових радника остаће на снази до краја 2019. године и то тако што ће предузетници имати право на повраћај плаћеног пореза и доприноса од 65 одсто до 75 одсто.

Скупштина је јуче усвојила измене Закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама, што ће, како се наводи у саопштењу Владе, омогућити већу финансијску дисциплину, транспарентност и успешније планирање и управљање ликвидним средствима, како код привредних субјеката, тако и у јавном сектору.

У Влади кажу да ће се највећи ефекат измене Закона о порезу на доходак, којим је повећан неопорезиви део зараде, одразити на око 350.000 радника у Србији који примају минималну зараду.Та пореска олакшица увешће прогресивност у опорезивању и растеретити привреду за око 11,6 милијарди динара. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести