Врховни суд појаснио у вези кредита у швајцарцима

ЗАГРЕБ: Врховни суд Хрватске саопштио је данас да је њихова одлука - у којој је изражено правно схватање по којем корисници конвертираних кредита имају правни интерес да траже утврђивање ништавности појединих уговорних одредби - изван тог оквира нема значење које јој придаје Удружење Франак.
svajcarski franak, pixabay
Фото: pixabay.com

Највиши суд реаговао је на “бројне коментаре и упите” који су уследили након што је раније данас Удружење Франак саопштило да је Грађанско одељење Врховног суда 15. новембра 2022. донело прву одлуку о праву на обештећење потрошача након конверзије швајцарског франка.

Реч је о одлуци, кажу у Удружењу којом је Веће Врховног суда одбацило ревизију Привредне банке Загреб и потврдило пресуду суда у Ријеци који је утврдио да банка мора вратити потрошачу с конвертираним кредитом 6.600 евра преплаћених камата.

Удружењу је оценило да је та одлука велики искорак у сусрет новој седници Грађанског одељења Врховног суда о праву потрошача с конверзијама на пуно обештећење, напоменувши да Врховни суд није улазило у меритум већ се позвао на одлуку од 12. фебруара 2019.

Врховни суд пак наводи да је одлуком од 12. фебруара 2019. изражено правно схватање да корисник има правни интерес и може тражити утврђење ништетности појединих уговорних одредби како би на основу тога остварио евентуална права за која сматра да му припадају, пренела је Хина.

Поручују, међутим, да изван тог навода судска одлука нема значење које јој придаје Удружење Франак.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести