Вучић: Видећемо за Колубару Б

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је проблем око Термоелектране Колубара Б то што она обезбеђује базну енергију и да ће се видети како да се реши то питање.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je novootvoreni površinski otkop Radljevo-Sever u okviru rudarskog basena "Kolubara” Foto: Tanjug/video
Фото: kolubara vucic Танјуг/видео

Странци траже да је не градимо. А како ћемо ту базну енергију да обезбедимо, како да балансирамо и продајемо струју када је скупља и купујемо је када је јефтина. Како да кажем људима да неће више да раде, рекао је Вучић у емисији Ћирилица на ТВ Хепи.

Он је подсетио да се у Вестфалији гради термоелектрана на угаљ, а да у Пољској, иако је донета пресуда да се затвори ТЕ, они то неће да учине.

Хоћете струју, а не знате одакле. За ветропаркове ћете рећи да убија птице. Нама је потребан приступ зелене енергије да очистимо Србију. Зато градимо канализације, системе отпадних вода, али немојте да претерујемо, рекао је Вучић и додао да услови морају да се поправе, али без наношења штете енергетској вредности.

Вучић је казао и да људи мисле да су сви који су на власти луди и болесни, а они који хоће на власт да су паметни.

Како је рекао, код појединих земаља то је прешло у својеврсни "џихад владавине права" на основу кога су они који су уводили санкције против других проналазили увек разлог за политичко жигосање и спровођење својих геополитичких интереса.

Пошто су сви људи научили како се одговара на владавину права дошли су до нове џихад политике, која мора да буде социјално прихватљива и да сви у вашем окружењу говоре да су сагласни са тим. Све мора да буде зелена агенда, нигде не смете да имате базу, отпад, а шта да радимо, да престанемо да растемо. Нама је грађевина скочила 23 одсто, да је укинемо, упитао је Вучић.

Како је рекао, најгори су тајкуни који живе у вилама на Дедињу, а смета им отпад код Панчевачког моста.

Говорећи о Београду на води, он је казао да је чудесан и да на њему многи завиде.

То је била моја велика идеја и направили смо нешто чудесно, нешто за све Београђене. Био сам сад са Чесима који граде насеље у марини Дорћол. Чудесно ће да изгледа, закључио је Вучић.

Увођење карбон такси да не бисмо били конкурентни

Увођење карбон такси је покушај да се Србија спречи да буде конкурентна на тржишту, изјавио је председник Србије, додајући да нама није проблем ниска цена струје и да је увођење карбон такси покушај да се победе Кинези у тржишној економији.

Вучић је казао да је цена струје у Србији знатно нижа него у Северној Македонија где су плате 100 евра ниже него у нашој земљи, као и у Црној Гори.

Али ту је други трик, почела је прича како треба да уведемо посебну карбон таксу да би нас неко похвалио са запада, каже Вучић и додаје да нама није проблем карбон такса у струји, већ у челику, гвожђу, бакру.

Како каже, рећи ће да свуда где имамо повећану честицу азота, угљен диоксида... морамо да уведемо карбон таксу.

Суштина је у томе да ће нам донети одлуку да морамо да платимо 132 до 135 евра по тони и онда више не можемо да будемо конкурентни на тржишту, наводи.

Вучић истиче да су покушали да униште Кинезе у Смедереву 2019. године, али нису успели, као и да су се тада Кинези изванредно понашали.

Хвала Кинезима на томе. Сада ће да траже нове начине јер Кинезе не могу да победе у тржишној економији, сви на западу, не само Европа. Све је то само да би се Кина зауставила, а нама су два од прва три извозника Бор и Железера у Смедереву, наглашава Вучић.

Подсећа да није било приватизације та два предузећа у последњем тренутку ни за шта не би било пара.

Како наводи Вучић, сада критикују и приватизацију "Миленијума" у Врањској бањи.

Истиче да је амерички Мериот купио нешто што годинама неће нико да купи.

Србија напредује као муња, у 2021. раст БДП већи од седам одсто

Председник Србије изјавио је да ће Србија ову годину завршити са растом БДП-а већим од седам одсто, као и да ће укупна вредност БДП-а порасти на више од 50 милијарде евра.

Уколико будемо имали ове године стопу раста од шест одсто, а сад вам кажем, пошто нам је стопа раста за април 10,5 одсто, верујемо да ћемо имати раст БДП-а више од седам одсто у 2021. Али, уколико буде шест одсто наш укупни БДП биће 50,5 милијарди евра, рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија у 2013. имала БДП вредан 34 милијарде евра, што значи да је направљен раст у вредности БДП-а од 50 одсто за само седам година.

Педесет одсто укупне вредности свега што створимо, нагласио је Вучић додајући да је то Србија успела да постигне упркос поплавама и пандемији корона вируса.

Напоменуо је да је Црна Гора имала БДП вредан 4,2 милијарде евра 2013. године, као и да је просечна плата тада у Србији била 329 евра, у ЦГ 500 евра, а БиХ 372 евра.

Додао је да ће ЦГ ове године имати БДП вредан испод четири милијарде евра, тако да је пре тај однос био осам према један између Србије и ЦГ, а сада је 14 према један.

Ако нам је 50 милијарди укупан БДП, ако растемо 2022. седам одсто, ми ћемо ићи са 50,5 на 54 милијарде евра. Ако растемо још седам одсто, после идемо на 58 милијарди евра. Брзином муње ћемо да се приближавамо неупоредиво развијенијим земљама и да правимо све већу разлику у односу на све друге, нагласио је Вучић.

Додаје да су нам зато важни извоз, инвестиције и потрошања.

Зато би свако заустављање економског развоја Србије, како је истакао, било катастрофа и зато је важно да Србија чува мир, да не буде изолована, као и да наставља да води преговоре све време.

Јер, ми добијамо на времену због економског развоја, нагласио је Вучић.

Додаје да је сада стопа јавног дуга 58 одсто БДП упркос ковиду, док је у Црној Гори 105,5 одсто БДП-а.

Такође, Србија има прилив директних страних инвестиција 61 или 62 одсто прилива свих страних инвестиција на Западном Балкану.

Мериот амерички долази, диже се Врање, цео Пчињски округ, наглашава председник.

Одговарајући на критике за прављење депонија, Вучић пита где ћемо са смећем које имамо, где ћемо сахрањивати људе пошто ускоро нико неће желети да живи поред гробља.

Да ли ћемо само да размишљамо о себи или и о будућим генерацијама. Ја разумем такав приступ, само ми реците да је тако. Ја вам кажем да неће бити грађевински отпад на Реви, наглашава.

Коментаришући опаску водитеља да је опозиција у Србији видела да су зелени у Немачкој надомак власти, Вучић каже да је у нашој земљи зелена политика замена политике, односно политика када неко нема политику.

Појашњава да је то исто као проблем који је он имао са Прелетачевићем Белим током кампање, јер је његова позиција била најлакша за социјално окружење свакога.

Седиш у кафани и мислиш да је Вучић добар, али што да се свађаш и зато гласаш за Белог, додаје и наводи да тако и сада кажу да су за зелене, јер се никоме не супротстављају и не интересује их да ли ће бити привредног раста, болница, путева...

То је политика лаког приступа свему, каже Вучић и истиче да је у Србији то замена за непостојање политике.

Истиче да актуелна власт мора да се понаша одговорно и да политика СНС-а мора да буде да се ради на унапређењу животне средине, чишћењу и очувању наших ресурса.

Али, то мора да буде постављено рационално, а не као идеологија политичког џихада. То треба да буде постављено прагматично и усклађено са свим другим потребама друштва и државе, каже председник и додаје да је он сам подржао зелену агенду.

Како каже, има много аргумената за Колубару Б и један против.

Још ћемо да вагамо. Видећемо, додаје.

Коментаришући то што је министарка Зорана Михајловић похваљена у једном дневном листу да гради позицију визионарке која води одговорну политику када је реч о заштити природе, Вучић иронично примећује да је постао зликовац који мрзи траву, дрвеће, као и да воли само бетон.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести