Вујовић: 300 милиона динара субвенција за електрична и хибрид возила

БЕОГРАД: Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић рекла је данас да је у буџету Републике Србије одвојено 300 милиона динара у виду субвенција за куповину електричних и хибрид возила.
Irena Vujovic/Vlada Srbije
Фото: Влада Србије/Ирена Вујовић

"Ово је свакако једна од мера која води ка побољшању ваздуха, али исто тако ова мера има континуитет. Из године у годину остављамо све више средстава зато што је интересовање грађана изузетно велико", рекла је Вујовић за Танјуг.

Министарка је додала да је Програм заштите квалитета ваздуха до 2030. године документ који ће са акционим планом допринети већем квалитету ваздуха, а он ће бити релизован уз сарадњу са Министарством рударства и енергетике, као и са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"Могли смо да чујемо и у претходном периоду министра Весића који је говорио о дерегистрацији возила, замени старих возила која су еколошки неприхватљива за новија која мање нарушавају животну средину. Та мера субвенција ће кренути од 1. јануара 2024. године", рекла је она.

Вујовић је навела да је министарство спровело конкурсе за замену котларница у јавним установама и индивидуалним домаћинствима и да се све више локалних самоуправа међу којима су Крагујевац, Ваљево и Ужице пријављује са новим програмима.

"У Ваљеву смо 70 милиона динара одвојила за замену читаве градске топлане. Наравно да то није јединии извор који је утицао на квалитет ваздуха, постоје индивидуална домаћинства, депоније", изјавила је Вујовић.

На питање шта је приоритет приликом изградње седам нових регионалних центара за одвајање отпада Вујовић је рекла да се он одређује по спремности документације локалних самоуправа.

"Ка седам центара која крећу са изградњом ће гравитирати 50 јединица локалне самоуправе, приоритет је сада Ваљево. Приоритет гледате по спремности документације, не само тог града већ околних општина које учествују у том регионалном центру", објаснила је министарка.

Она је рекла да се паралелно ради на затварању старих депонија које грађани користе 50, 60 година и додала и да ће једна од највећих депонија у Србији која се налази у Ваљеву ускоро бити санирана.

Вујовић је рекла и да се њено министарство активно бави изградњом канализационих мрежа и постројења за прераду отпадних вода и да се тренутно ради пројекат изградње канализације у Нишу у вредности од 87 милиона евра.

"Ми у овом тренутку радимо канализацију у Нишу, то је један од највећих еколошких пројеката у граду. Канализација у четири села биће изграђена у дужини од 46 километара са шест колектора који ће отпадну воду допремати до постројења", навела је она.

Вујовић је рекла да поред отпадних вода, на загађење река утичу и дивље депоније на њиховим обалама и додала да често овај проблем настаје када отпад дође из суседних земаља.

"Затварамо прибојску депонију, радови су интезивно у току. Имамо проблем са отпадом који долази из Црне Горе. Ми смо стално у комуникацији са суседним државама у решавању тог проблема", закључила је Вујовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести