ЗА ЧУРУГ СЕ ЧУЛО И У ПЕКИНГУ Чуружанима комшија Емир Кустурица, председник Србије им обећао и аутопут, ЦЕНЕ НЕКРЕТНИНА ВЕЋ СКАЧУ

Иако су у последње време навикли да им се село све чешће појављује у медијима, Чуружани су помало неспремни дочекали вест да ће један део новог аутопута који ће спајати Београд, Зрењанин и Нови Сад, пролазити у близини њиховог места.
curug, Dnevnik/R. Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Екипа „Дневника” посетила је Чуруг, дан након што су у далеком Пекингу потписани уговори са кинеским компанијама о изградњи нових путева кроз Војводину и Србију.

- И у Кини су чули за наш Чуруг јер је то најпознатије село у Србији. Не само због тог аутопута који ће да се гради ту близу села, него и због наших познатих људи. Кроз историју је било доста славних личности одавде, а из Чуруга је, као што знате, патријарх Порфирије, а одскора ту на Бисерном острву на Старој Тиси викендицу има и Емир Кустурица. Посећивали су нас разни председници, зато и треба нови аутопут да нам буде близу – прича Здравко, чурушки пензионер којег смо затекли на клупи у центру села.

Друштво за суседним столом у локалном кафеу, је нешто начуло о новом путу, али како кажу нису сигурни куда ће тај пут тачно пролазити и колико ће бити удаљен од Чуруга.

105 километара биће дуг аутопут
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

- Путна мрежа према Новом Саду и Бечеју је и сад солидна, али је сам асфалт доста лош, нарочито према Бечеју па би и то требало поправити, ако се већ планирају нови путеви. А могли би и спортску халу коначно да заврше… - набраја Драган листу жеља мештана Чуруга.

У Месној заједници кажу да су информацију о новом путу који ће пролазити поред Чуруга и они чули кроз медијске извештаје из Пекинга као и да их радује свако побољшање инфраструктуре у селу и околини…

И у Кини су чули за наш Чуруг јер је то најпознатије село у Србији. Не само због тог аутопута који ће да се гради ту близу села, него и због наших познатих људи. Кроз историју је било доста славних личности одавде, а из Чуруга је, као што знате, патријарх Порфирије, а одскора ту на Бисерном острву на Старој Тиси викендицу има и Емир Кустурицапричају нам Чуружани
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Троугао

У Кини је потписан комерцијални уговор за изградњу аутопута Београд-Зрењанин-Нови Сад. Како је речено деоница креће преко Пупиновог моста излази до Зрењанина и спајаће се са новим аутопутем Зрењанин-Нови Сад.

- Сад тамо имате обичан пут који иде преко Каћа од Новог Сада и заобилази Жабаљ. Сад ћемо повезати и Чуруг, тако да ћемо имати пут који када се споји биће као један троугао. Од Београда до Зрењанина, до Новог Сада па опет до Београда - рекао је председник Србије Александар Вучић у Пекингу.


Већина становника Чуруга (8.700 по попису из 2011) бави се пољопривредом, али последњих година у селу је почео да се развија и туризам, највише захваљујући викенд насељу на Старој Тиси где је све више викендица које се изнајмљују гостима углавном из Новог Сада и Београда.

Наравно дошло је и до наглог скока цена некретнина, нарочито када су у питању викендице, али су навише отишле и цене кућа у самом селу.

- Откако је Кустурица купио плац на Тиси, цене су још скочиле, неке луксузније викендице су продате и по пар стотина хиљада евра, а у селу су сада најјефтиније куће око 30-40 хиљада, а иду и до 150-200 хиљада евра за неке веће – прича нам на улици Дејан који такође планира да своју викендицу на Тиси мало среди и почне да издаје. – Ако тај нови пут буде близу Чуруга, викендице на Тиси ће вероватно бити још траженије и људи ће моћи нешто додатно да зараде од издавања – прижељкује он.

Оно што би нови пут донео не само мештанима Чуруга већ и свих других места (Жабаљ, Ђурђево, Каћ) која се наслањају на садашњи пут између Новог Сада и Зрењанина јесте растерећење тог путног правца којим свакодневно пролазе хиљаде путничких и нарочито теретних возила због чега је вожња овом трасом последњих година доста успорена.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Аутопут између Београда, Зрењанина и Новог Сада биће дуг 105 километара и проглашен је  за пројекат од посебног значаја. У систему путне мреже Србије овај војвођанси коридор препознат је као основна веза на правцу север-југ. Пређашњом планском документацијом предвиђена је саобраћајница дужине 100 километара, с неколико саобраћајних петљи, на територији четири града и општине, односно на укупно четири хиљаде хектара.


Петље

На траси новог аутопута од петље „Борча“ до петље „Нови Сад – Исток“, градиће се 12 петљи, два моста преко Тамиша, један преко Тисе и надвожњак преко железничке пруге код Перлеза. Могуће да ће их сада бити и више када се траса усмери према Чуругу како је најављено. Петље су предвиђене у чворовима Овча, Сефкерин, Ковачица, Орловат, Ечка, Арадац, Жабаљ, Каћ и Нови Сад – Исток, а Зрењанин ће имати три излаза на аутопут, у чворовима Зрењанин – Исток, Зрењанин – Север и Зрењанин – Запад. Дужина аутопута од петље „Борча“ до крајње тачке на обилазници око Зрењанина биће 58 километара, а од Зрењанина до Новог Сада 45. Пролазиће територијама општина Београд – Палилула, Опово, Ковачица, Жабаљ и градова Панчево, Зрењанин и Нови Сад.


Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Траса је првобитно била планирана у облику ћириличног слова П  али је већ неколико пута мењана. Петља Ечка је, у односу на Просторни план, на захтев зрењанинских привредника и због потреба Линглонга, померена неколико километара ближе Зрењанину, ка будућој фабрици гума.

Осим тога, Град Београд је инсистирао да се у пројекат градње брзог пута Београд-Зрењанин укључи и Зрењанински пут, па ће тако становници Зрењанина и околних места моћи брже да се укључују на Коридор 10. Планирани правац од Београда до Зрењанина се касније може искористити за повезивање са Кикиндом и даље, односно за формирање „Банатске магистрале“.

Нико Перковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести