За нове прозоре и врата од државе и општине пола пара

Домаћинства која планирају да заменити столарију, побољшају изолацију крова и зидова, то јест промене фасаду, уграде ефикасније котлове, соларне колекторе за топлу воду или поставе соларне панеле могу и ове година рачунати на помоћ државе и локалних самоуправа и то у оним општинама и градовима који с Министартвом енергетике о томе потпишу уговоре.
1
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је да је то министарство јуче објавило јавни позив за јединице локалне самоуправе и градске општине у оквиру новог програма за енергетску санацију породичних кућа и станова. 

Како је рекла, новина је да ће јавни позив бити отворен током целе године како би грађани у сваком тренутку могли да се пријаве. 


За грађане процедура једноставна

Иако је први корак потписивање уговора с општинама, из министарства енергетике истичу да ће процедуре за грађане и даље једноставне као што су биле. Наравно, у оним локалним самоуправама које се јава на јуче расписани јавни позив.

Једино што је потребно јесте да грађани попуне пријемни образац који садржи основне податке о домаћинству, броју чланова домаћинства, квадратури, стању столарије и начину на који се греју. Битно је да, уз пријемни образац, доставе предрачун радова од извођача, односно мера енергетске санације које су предвиђене”, објаснили су у Министарву.


„Омогућено је да сви грађани који се определе за више мера енергетске ефикасности у својим домаћинствима могу кроз субвенције да покрију и до 65 одсто трошкова инвестиције”, рекла је Ђедовић. 

Додала је да је јавни позив за јединице локалне самоуправе отворен до 23. јуна и да Министарство очекује да градови и општине које потпишу уговоре са Министарством већ током јула распишу прво јавни позив за привредне субјекте, што ће омогућити да се током лета распишу и јавни позиви за домаћинства. „У новом програму за енергетску санацију стамбених зграда, породичних кућа и станова током наредних пет година очекујемо да ће око 50.000 домаћинстава моћи да добије субвенције, а да ће укупна улагања бити око 50 милиона евра. 

Предвиђени су повољнији услови за економски девастирана подручја и општине са високим нивоом загађености ваздуха, где је предвиђено минимално учешће од 15, односно 20 одсто”, рекла је Ђедовић. Остале јединице локалне самоуправе ће, додала је, као и до сада, покривати до 25 одсто трошкова по домаћинству, Министарство до 25, док ће 50 одсто трошкова сносити сами грађани. 

„Уколико грађани предложе две мере субвенције, замана прозора и врата и, на пример, уградња соларних панела, помоћ ће бити већа и износиће и до 65 одсто”, навела је министарка.


Досад субвенционисано  20.000 домаћинстава

Ђедовић је рекла да је у претходном периоду субвенције добило око 20.000 грађана, а укупан износ субвенције које је обезбедила држава заједно са јединицама локалне самоуправе је око 2,7 милијарди динара. 

„Остварене уштеде енергије су еквивалентне производњи топлотне енергије градске топлане у Нишу, а очекивано смањење емисија угљен-диоксида је око 103 хиљада тона гасова ЦО2 годишње, што је једнако годишњој емисији 58.000 моторних возила”, поручила је Ђедовић. 


Она је позвала све јединице локалне самоуправе и грађане да се пријаве јер је, како је рекла, јако битно да сви заједно учествујемо у енергетској транзицији. 

„Циљ је да што мање енергије потрошимо и што мање рачуне за енергију плаћамо. На тај начин, корист ће имати и држава и грађани. Најјефтинија енергија је она која се не потроши и наш циљ је да учествује што већи број грађана у програму и добије могућност да смањи своју потрошњу”, каже министарка. 

Истакла је да се на тај начин, уз подршку државе и локалних самоуправа, даје могућност свим грађанима да смање своје трошкове за енергију и допринесу да као држава успешно прођемо кроз процес енергетске транзиције. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести