За запослене укупно око 48.000 дин, пензионерима по 110 евра

Од државе би минималац за сада добило око 1,2 милиона људи, а новчану помоћ 1.695.067 пензионера, колико их је у евиденцији ПИО Фонда из новембра прошле године.
dinari Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: После два прошлогодишња пакета подршке привреди и грађанима, у оквиру нових најављених државних мера помоћи, предузетници и запослени у микро, малим и средњим предузећима моћи ће да рачунају на три исплате од по пола минималца, што је укупно по око 48.000 динара, а 1,7 милиона пензионера по 110 евра.

Од државе би минималац за сада добило око 1,2 милиона људи, а новчану помоћ 1.695.067 пензионера, колико их је у евиденцији ПИО Фонда из новембра прошле године.

По новом пакету подршке, који је најавио председник Александар Вучић, предузетници и запослени у микро, малим и средњим предузећима моћи да очекују исплату од око 16.000, што је половина минималца који у 2021. години износи 32.126 динара месечно.

Исплата прве половине минималца за март, како је најављено, треба да почне у априлу.

Нови пакет предвиђа да сви грађани добију у мају 30 евра и 30 евра у новембру, док ће пензионери уз то добити још 50 евра, што ће укупно износити 110 евра по пензионеру.

Поред тога, превозници у друмском саобраћају добиће 600 евра по аутобусу у наредних шест месеци, као вид подршке сектору који је најугроженији у условима пандемије корона вируса.

Три исплате половине минималца добиће и туристички радници, а како је најавио Вучић, биће сагледано пре лето да ли и ту треба нешто секторски да се помогне.

За обезбеђивање ликвидности предузећа, планирано је да се за постојећу гарантну шему обезбеди додатних 500 милиона евра, а кроз нову гарантну шему још толико, уз то да ће држава преузети већи ризик.

Новим пакетом подршке тако је предвиђено четири групе мера, од којих је прва мера директна подршка приватном сектору од 1. марта, што подразумева три пута по 50 одсто минималне зараде, са исплатом од 1. априла.

Председник Вучић је најавио да ће нови пакет помоћи привреди и грађанима бити вредан, ако и велика предузећа добију помоћ, укупно 2,5 милијарди евра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести