Вучић: Вакцинисано 320.000 људи у Србији, уговорено 6,5 милиона вакцина

БЕОГРАД: До сада је у Србији вакцинисано око 320.000 људи, саопштио је вечерас председник Александар Вучић.
vucic Tanjug/video
Фото: Председник Србије, Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Тачно 319. 504 особе су вакцинисане до сада и поносан сам на тај резултат, рекао је Вучић у Дневнику РТС-а.

Он је честитао грађанима на том резултату, јер су, каже, они заслужни, додајући да се процес имунизације обавља на најорганизованији начин.

Председник Вучић је изјавио да је Србија до сада уговорила 6,5 милиона вакцина против корона вируса, али је проблем - што вакцина нема.

Проблем је што вакцина нема. И када чујете да ће Бразил добити од Русије велики број вакцина, али - до краја године…, констатовао је председник Србије за РТС.

Он је истакао да је милион доза из Кине стигло у Србију захваљујући великом пријатељству с том земљом.

Подсетио је да је после једног сусрета у Минхену, током Безбедосне конференције, који је имао са кинеским званичником Ван Гијем, када је цео свет, каже, оптуживао Кину, али не и Србија, кренула подршка Кине Србије и по питању корона вируса и по другим питањима.

Вучић је нагласио да је Србија једина земља која је од Кине добила милион вакцина, а да није учествовала у трећој фази испитивања, иако Кина има и веће пријатеље од Србије.


Биће добри односи с Црном Гором

Односи с Црном Гором биће добри, јер нам је то једна од најближих земаља, иако су они протерали нашег, а не ми њиховог амбасадора, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Упитан да проконентарише изјаву црногорског премијера Здравка Кривокапића да су му циљ добри односи са Србијом и да премијерку Србије има увек ко да дочека Вучић је одговорио "Знају људи све, направићемо нешто да буду добри односи",

Он је за РТС напоменуом да није Србија протеривала њиховог амбасадора, већ они нашег и то зато што је похвалио Мојковачку битку и Велику подгоричку скупстинурна, уз поруку- "а сад ако неко мисли да ту нешто има спорно добро би било да нам каже",

Он је оценио да ће ипак све бити добро и све у реду, а да, како је рекао, ми понекад морамо да прогутамо свашта и да нам је то посао.


За то су заслужни грађани који су пружали подршку политици одговорности и озбиљнности, која је знала да је потребно да будемо отворени за многе и да умемо да трпимо различите притиске, рекао је Вучић.

Додао је да је поносан што је више од 300.000 људи вакцинисано у Србији.

Како је рекао, Малта и Исланд су мање земље, па могу процентуално да вакцинишу велики број људи, тако да је суштински, само Велика Британија испред Србије.

Посебно сам срећан кад у Књигу утисака грађани напишу да ни Немачка не би овако успела да уради. То показује колико је Србија напредовала у сваком погледу, и добр говори о овој земљи, рекао је Вучић.

Ако и дође до кратког застоја ми ћемо обезбедити вакцине

Вучић је рекао да се у свету води буквално рат око вакцина против корона вируса и поручио да ће српско руководство, иако можда дође до кратког застоја, у сваком случају обезбедити количине на најбољи начин.

Вучић је, за РТС, рекао да је Србија добила 11.700 Фајзер вакцине, као и да је јуче стигло још 10.000, за којие, како је додао, не жели да каже одакле су дошле јер би довео неке људе у тешку ситуацију.

Он је објаснио да је тај број довољан за 5.000 људи, а то је, на пример, 50 одсто пунолетног становништва Крупња.

Изразио је уверење да ће Србија по питању вакцинисања престићи и друге у свету, додајући да ће покушати да набави вакцина компаније АстраЗенека и додатниј од Фајзера.


Србија нема право на неодговорне изјаве

Председник Александар Вучић изјавио је да је уверен да ће наставак дијалога бити некад, упркос различитим неодговорним изјавама, попут стварања Велике Албаније, које долазе од албанских политичара.

Председник је поручио да је Србија у европским и светским оквирима мала, али да у региону мора да води рачуна о својим изјавама и потезима како би остала кључ стабилности.

У региону ми смо ти који морамо да водимо рачуна највише. Они сви имају право на неодговорне изјаве, они сви имају право на неодговорно понашање, и нека то раде у Сарајеву, и у Приштини, као и неки други, које нећу ни да помињем... Ми немамо право…, рекао је Вучић за РТС.

Истиче да Србија мора да чува мир, а да ће одговорити на паметан начин - даљим напретком економије, чувањем нашег народа и подршком нашем народу и на КиМ и у Републици Српској, али и сарадњом са Албанцима и Бошњацима.

Нека причају шта год хоће, никакав страх немојте да имате, јер је Србија данас много снажнија него што је била некада, зато да спуштамо тензије и гледамо да нам земља напредује, поручио је Вучић.

То ће значити, каже, подизање и културе и позвао грађане да сутра прошетају до Савског трга и погледају како величанствено изгледа нови споменик подигнут творцу српске државе - Стефану Немањи.


Међутим, указује да неће доћи онај број вакцина који очекујемо, јер се води прави рат око вакцина у свету.

Џабе је што смо уговорили. Свет је ударио у ледени брег као Титаник и најбогатији су кренули себе да спашавају, себе и најближе,, рекао је он и додао да оне који нису богати и који смо мали препустио како се метафорично изјразио да се - удаве "заједно с Титаником."

Можда им није намера, али стало им је да себе спасавају, додао је Вучић указујући да у Европи заустављају извоз, најављују тужбе против фармацеутских компанија као што је АстраЗенека.

Ми ћемо да се боримо и имаћемо успеха. Очекујем мање количине руске вакцине, али значјаније од садашњих. За наредних шест дана стићиће првих 25.000 од 50.000 доза, најавио је он.

Пренео је да је данас с премијерком Аном Брнабић разговарао с амбасадорком Кине Чен Бо и замолио за додатне вакцине из Кине.

Знајући председника Си Ђинпинга верујем да ћемо пре маја или јуна добити значајне количине кинеских вакцина, али не бих био изненађен да то буде и у фебруару, рекао је он.

Вучић је казао да постоје и друге земље које производе АстраЗенека вакцине, са којима разговарамо.

Подсетио је да је Србија била прва у Ковакс програму ЕУ у који је уплатила, а ништа није добила до сада.

Када сам раније говорио о недостатку солидарности у свету, рекли су ми да сам претерао. А сада је ситуација гора. Ово је рат за животе људи, али и будућост сваке земље, јер онај који добије вакцине има месец дана предности, казао је.

Ако будемо успели да вакцинишемо милион људи бићемо неупоредиво снажнији у напретку наше економије у окружењу, указао је он наводећи да нико у региону није добио вакцине, изузев Албаније са укупно 975 док је наша земља успела и од Фајзера да добије релативно значајне количине.

Упитан за изјаву немачке канцеларке Ангеле Меркел да су тамо ствари измакле контроли, Вучић је казао да није мислила да је буквално измакла контроли, већ да је тешка ситуација.

То је као када видите код мене забринутост, знајте да је стање тешко, али да увек имамо резерве, објаснио је он.

Указао је да је Србија данас ушла у процедуру набавку лекова, неких најскупљих.

Немци су тих лекова наручили 200.000 за 400 милиона евра. Рекао сам да ми наручимо за 40 милиона евра, а сагласили су се у влади да пробамо да набавимо. Пошто ће Немци то да набаве до априла, ми да пробамо до маја. Све што може у свету да се набави ми ћемо да набавимо. Бићемо бржи од осталих, нагласио је он.


Размишљам о вакцини, али чекам да дођем на ред

Председник Србије рекао је да би се вакцинисао кинеском вакцином, али да жели да буде уз свој народ и чека да дође на ред.

Он је за РТС рекао да још размишља шта да учини, јер ако у првом таласу 10 до 12 одсто пунолетних грађана прими вакцину не би имало смисла да прима он, а да остали људи нису.

Још увек размишљам о том питању, казао је Вучић и напоменуо да му се до сада само мајка вакцинисала кинеском вакцином.

Он је истакао да жели да буде са својим народом и са онима који чекају да дођу на ред, и да то није никакав проблем.

Не желим да имам више права или било какву привилегију, што не значи да су вакцинисиани имали привилегију. Али ја морам о томе да бринем, нагласио је Вучић.

Он је напоменуо да је на почетку требало показати на свом примеру да треба да приме вакцину.

Данас људи знају да су вакцине одлицне, да смо велики посао урадили, сад морате да покажете да сте уз свој народ и да ћете увек бити с њим, поручио је Вучић.


Вучић је рекао да није питање шта ће некоме да одговори, већ је питање живота људи на Титанику који тоне, да у чамце које су нам оставили ставимо што више.

Подсетио је да десет земаља света располаже са 97 одсто вакцина.

Тако су неки мислили да будемо на нули па да добијемо тек за пар месеци после њих вакцине, па да нам причају како еконоски треба да се развијамо, додао је он.

Рекао је да је посебно поносан сам на људе који раде на вакцинацији, који су направили најбољи информациони систме у Европи, захваљујцухи којем знамо кога и којом вакацином смо вакцинисали.

Поновио је да ће сви добити ревакцину, јер су за њих вакцине сачуване.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести