Замрзавање цена, ако затреба, и после првих дана маја

БЕОГРАД: Министарка трговине Татјана Матић изјавила је да су Робне резерве пуне, да је српско тржиште добро снабдевено основним намирницама и да ће влада, уколико буде потребно, продужити ограничење цена, које по важећим уредбама траје до почетка маја.
hleb
Фото: pixabay.com

"Снабдевеност тржишта је одлична и тако ће и остати. Уредба (ограничења цена основних намирница) је на снази и, уколико буде потребе, ми ћемо је продужити на још један период", рекла је Матићева Танјугу.

Подсетила је да је влада донела Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница: шећера кристала у паковању од једног килограма, брашна типа Т - 400 глатког у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, брашна типа Т-500 у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, јестивог сунцокретовог уља од једног литра, као и свињског меса - бут и UXT млека са 2,8 процената млечне масти у паковању од једног литра, и навела да она важи до 2. маја.

Матићева додаје да уредба о ограничењу цене хлеба "сава" од брашна типа 500 важи до 10. маја.

Истакла је да се сви малопродајни и велепродајни објекти придржавају ограничења цена.

"Када говоримо о Робним резервама, оне су пуне. Влада је већ донела одлуку и оне су два пута реаговале, са позајмицом брашна односно жита, прво је било 20.000 и 30.000 тона, што је ишло ка млинарима и пекарима. Реаговали смо због цене хлеба и како би снабдевеност тржишта била добра", навела је министарка за Танјуг.

Поручила је да ће држава и даље ограничавати цене основних животних намирница јер основни стандард становништва мора бити заштићен, с обзиром на то да је дошло до поремећаја на глобалном тржишту и када је реч о сировинама и прехрамбеним производима.

"Надамо се, а и анализе светских стручњака говоре, да би крајем ове године, од септембра требало да дође до стабилизације тржишта. Такође, надамо се да ће се и рат у Украјини у неко догледно време смирити, што ће све утицати и на смиривање цене енергената, као и цене сировина и хране", навела је она.

Матићева је нагласила да је Србија један од највећих произвођача хране и прехрамених производа и подсетила да је Србија у 2021. извезла пољопривредне и прехрамбене производе у вредности од 4,2 милијарде евра.

"Ми немамо разлога за бригу и страх, производимо довољно и за себе и за извоз. Имаћемо сигурно довољно и хране за нас, као и за извоз. Најважније је да не подлегнемо било каквом психолошком притиску и паници и да знамо да ћемо имати довољно основних намирница, као и када говоримо о гориву, односно дериватима нафте", рекла је министарка.

Подсећа да је влада донела уредбу на основу које се врши усклађивање цене горива у Србији са ценом на берзи, како не би долазило до вештачких несташица.

Видимо да је снабдевеност нафте и нафтних деривата добра и тако ће и остати, поручила је Матићева.

З. Делић

 

Произвођачи траже слободан извоз брашна

Групација произвођача житарица Привредне коморе Србије, удружења произвођача и извозника житарица и Продуктне берзе затражили су од Владе Србије да дозволи слободан извоз брашна, као и увођење извозних квота за пшеницу и кукуруза рода 2021. године, уз поштовање расположивих залиха.

На заједничком састанку представника Групације, удружења „Житоунија“ и „Жита Србије“ и Продуктне берзе Нови Сад, посвећеном одлуци о привременој забрани извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво, дефинисана је заједничка иницијатива привреде ка Влади Србије да дозволи слободан извоз брашна, као и извоз житарица (пшеница и кукуруз), уз дефинисање максималних квота. То је изјавио секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС Александар Богуновић, а саопштено из ПКС.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести