Запослени у ИТ индустрији страхују од масовних отпуштања

БЕОГРАД: Велики број запослених у ИТ индустрији у Србији страхује од отпуштања, а поготово у аутсорсинг центрима, с обзиром да  су највеће технолошке компаније попут Гугла, Амазона и  Мајкрософта крајем 2022. и почетком 2023. најавиле масовна отпуштања, због чега је опала потражња за ИТ стручњацима.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Запослени у ИТ фирмама у Србији сматрају да њихове позиције тренутно нису стабилне и да је због тога дошло до већег конкурисања на огласима за посао, рекао је Марко Вучетић са портала за запошљавање "Hello World".

Ипак, компаније које имају свој производ тренутно су у стабилнијој позицији у односу на оне које зависе од глобланих пројеката. 

Значајан број запослених у ИТ компанијама у Србији објављује на друштвеним мрежама да многе технолошке компаније у којима раде најављују отпуштања, преноси сајт Нетокрација.

Међу компанијама које су већ отпустиле поједине запослене нашле су се првенствено стране компаније које имају своје развојне и аутсорсинг центре у Србији.

Понуда послова у Србији у последњем кварталу опала је у односу на почетак године када је број огласа за посао на почетку године порастао за 27 одсто.

"На глобалном нивоу почетком године било је преко 100.000 отупштених раднику из ових компанија, али у Србији је добро да још увек није било таквих масовних отпуштања," рекао је Вучетић.

Додаје да су нека радна места тренутно нестабилна због тога што многи послови зависе од глобалних пројеката. 

Број конкурисања на огласима за посао у децембру 2022. године био је 6.749 у односу на децембар предходне године где је конкурисало 5.229. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести