Нова уредба - за предвидљивије пословање паушалаца

БЕОГРАД: Нацрт уредбе о паушалном опорезивању предвиђа низ погодности, а за 117.000 паушалаца у Србији, промена, пре свега, доноси аутоматизацију процедура, смањење бирократије и већу предвидљивост у погледу утврђивања пореске обавезе.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Усвајање уредбе очекује се у децембру, а ступање на снагу у јануару 2020. године, речено је данас у Београду на другом од четири планирана округла стола на којима ће јавности бити представљена та уредба.

Уједно је представљен илустративни калкулатор који је развио НАЛЕД, у сарадњи са Пореском управом у оквиру Пројекта јавно-приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

Сви предузетници у режиму паушалног опорезивања или почетници који тек планирају да започну свој бизнис моћи ће да на порталу њњњ.јпд.рс израчунају пореске обавезе за четири године унапред, речено је на округлом столу.

"Почетници у пословању моћи ће електронским путем да сазнају да ли имају право да послују као паушалци и да, као и постојећи предузетници, унапред израчунају висину пореза. Такође, уместо аконтационог и коначног пореског решења које је често каснило и дуже од шест месеци, у пореско сандуче електронски ће им стизати јединствено пореско решење за годину унапред“, изјавио је Душан Васиљевић из НАЛЕД-а.

У наредне три године пореске обавезе неће моћи да им буду повећане више од 10 одсто годишње, а бројним предузетницима биће смањене 30 одсто и више због нове формуле за обрачун пореза, која предвиђа објективно и лако проверљиве критеријуме за утврђивање висине у односу на постојећи модел, речено је на скупу.

Драган Агатуновић из Пореске управе рекао је да ће убудуће паушалци на порталу те инситуције моћи да провере износ обавеза које их чекају у наредном периоду, а већ на почетку године сви који су паушално опрезовани између 10. до 15. јануара моћиће да добију решење.

Решење, за које до сада нису прецизно знали када ће им стићи, убудуће ће добијати већ 48 сати након регистровања фирме у АПР.

Он је навео да је Радна група водила рачуна да помогне и охрабри почетнике и предзуетнике да опстану у најтежем пероду и зато ће за њих бити предвиђено смањење пореске основице .

Предвиђен је и низ подстицаја, као што су смањење пореске основице током прве три године пословања, као и основице за предузетнике млађе од 30 и старије од 55 година, за породиље, особе са инвалидитетом и особе код којих се јавила дужа болест.

Важна новина је и то што ће аутомеханичари и рачуновође убудуће моћи да послују као паушалци.

Уредбом је предвиђен списак шифара делатности са одређеним коефицијентима, како би било предцизно дефинисано које све делатности могу бити паушлано опрезоване, навео је Агатуновић.

За неке делатности ће важити и зона у којој раде, и за екстра зону основица ће бити већа за десет одсто.

Агатуновић подсећа да у паушалном систему не могу пословати предузетници из области трговине на велико и мало, истраживања и рекламирања тржиста, активности у вези са некретнинама, и сви обвезници који имају промет већи од шест милиона динара и они који се налазе у систему ПДВ-а.

Помоћник министра финансија Драган Демировић, указао је да је добро што ће уредбом бити превазиђени досадашњи проблеми .

"Министарство финансија је добило доста примедби које су се односиле на систем паушалног опорезивања, а то се односило на систем, траснпаратност, право на пашално опрезивање и висину паушалне обавезе. Поред тога, било је практичних проблема и примедби на брзину израде решења и достављање порским обвезницима па је задатак Радне групе био да отклони те недостатке", рекао је Демировић.

Округли столови које организују НАЛЕД и Министарство финансија планирани су још у Нишу и Крагујевцу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести