Ако сачувамо мир, просечна плата ће нам бити 900 евра

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је уверен да ће до 2025. године просечна плата у Србији бити 900 евра и да ће српска економија до тада најбрже да расте у Европи, уколико сачувамо мир и стабилност.
Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić u obilasku radova na izgradnji dela brze pruge Beograd-Budimpešta Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Алексаднар Вучић у обиласку радова на изградњи дела брзе пруге Београд-Будимпешта Фото: Танјуг/видео

Волео бих да смо уједињенији у одговорности по питању КиМ, све остало није толико важно, јер, уколико сачувамо мир и стабилност, уверен сам да ћемо доћи до просечне плате од 900 евра и да ће наша економија расти најбрже у Европи, рекао је Вучић за Тв Прва.

Верује у такав резултат, јер, указује, и у претходне две године Србија је по привредном расту била у првих пет у Европи. То је, додаје, наша земља успела у не тако лаким условима и захваљући тешким реформама и народу.

На констатацију новинара да “многи људи у такве прогнозе не верују”, Вучић каже да су код неких политички разлози у питању и да критикују “сваки каменчић на ауто-путу”.

Вучић истиче да му је драго што види нову дозу самопоуздања код грађана, а то, каже, показује и чињеница да се млади и образовани људи који су радили у иностранству сада враћају у земљу.

Показали смо да и у економији можемо да будемо успешнији, а не само у спорту, млади се враћају у нашу земљу из Сиднеја, Кине… Много наде полажемо у младе из ИТ сектора, који је прешао пет и по одсто БДП-а и преближава се пољопривреди, рекао је Вучић.

Истиче да је битно да идемо у корак са светом и да не дозволимо да будемо изоловани као деведесетих година, али то не значи, каже, да смо развијенији од Немачке.

Вучић каже да захваљујући добрим економским резултатима грађани Србије данас боље живе, али и да је свестан тога да поједини не живе довољно добро.

Напредак осећају сви, виде веће плате у новчанику, минималну зараду смо за само седам година подигли са 15.000 на 30.000 динара, то је велики помак у животном стандард за људе, али наравно да није довољно, каже председник.


Раст сеоског туризма у мају 40 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је да је сеоски туризам у Србији у мају порастао за 40 одсто.

Имамо у мају раст сеоског туризма од 40 одсто, веома сам срећан због тога, јер је један део људи нас послушао и користио прилику да упозна Србију и да види колико је Србија лепа, рекао је Вучић за телевизију Прва.

Навео је да му је тај податак пренела премијерка Србије Ана Брнабић, не прецизирајући у односу на који период је забележен раст.

Вучић је рекао да је велики број грађана "500 пута" био у Бечу, а да, сем Београда и града из којег потиче, нису посетили друге крајеве Србије, који су, каже, прелепи.


То је, наводи, приметио и када је недавно пролазио кроз Тутин и видео дугачак ред за новчану помоћ од 100 евра.

Ти људи не би стајали у реду, да им не значи та помоћ, разумем да ти људи не живе идеално, али свакако им је боље, навео је Вучић.

Бројне фабрике извучене из “пропадања, стечаја и корова” су, каже председник, симболи успеха и обнове српске економије, те најавио да ће некадашња фабрика “Будимка”, која је пропала 2000-их година, бити отворена 12. јуна.

Чувена пожешка Будимка после деценије нестанка, рекао бих, не пропадања, Будимка се враћа. То вам је симбол успеха, обнове, повратка из мртвих наше економије у живот, истакао је Вучић.

Каже да ће мештани Ариља, Ужица, Пожеге, Косјерићу и свих осталих околних местима да прикупљају воће и да праве најбоље сокове, џемове, пекмезе…

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести