Чадеж: Продужење радног времена добра вест за привреду

БЕОГРАД: Радно време тржних центара, услужних делатности, кафића и ресторана продужено је до 20 сати, до петка, а председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истиче да је то важна вест за привреду, пошто ће донети трговцима и произвођачима више посла и прихода.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

"То значи више посла и прихода и за раднике, али и више прихода за државу", рекао је Чадеж гостујући на Првој.

Каже да ће та мера омогућити привредницима да мало поправе крај ове године у својим билансима, али да ће се свакако остетити то што су од 3. децембра биле на снази мере које су онемогућиле трговицма да раде викендом.

Чадеж је рекао да је у ово време прошле године приход само од трговине одеће, обуће, беле технике, и грачака и слично, не рачунајући прехрамбене радње, био 22 милијарде динара односно и да је у децембру 2019. у буџет ушло 38 милиона евра.

Чадеж је додао да ће се тек крајем децембра видети колики је био пад промета, али да се очекује да је то око 50 одсто.

Ипак, има сектора који бележе раст, као што су ИТ, затим фармацеутска индустрија од осам до 10 одсто, трговина храном од 2,3 до 2,5 одсто, навео је он.

"Нису епидемиолози против привреде, нити смо ми против епидемиолога, већ само желимо да укажемо једни другима на неке могућности. Свакако да је најважније здравље".

Чадеж истиче да сваке године у ПКС раде истраживање у коме учествује 1.000 најрепрезентативнијих компанија, којим се мери колико људи изостаје са посла због ковида, то јест колика је зараза у ком сектору.

У трговини то износи само 2,7 одсто, тако да трговине заиста нису место где долази до заразе пошто се поштују мере, рекао је Чадеж додајући да је у угоститељским објектима другачија ситуација, јер је ту теже спроводити стриктну контролу.

Поводом најаве да ће се у петак одлучивати о новим мерама односно да ли ће радити локални и радње током предстојећег викенда, Чадеж каже да је молба ПКС да им се дозволи рад, пошто је тај следећи викенд нарочито значајан по приходима за привреднике.

Он је рекао да се из угла привреде залаже за што мање ограничавање кретања људи и да је још рано говорити шта ће бити за Новгу годину.

Каже да је значајно и то што су се појавили брзи тестови који могу да укажу на ковид у кућним условима, што се после проверава у здравственим установама.

Упитан шта ће се дешавати од јануара пошто истичу мере које су предвиђале да се не отпуштају радници у фирмама које су их користиле, Чадеж је рекао да ће свакако један део људи остати без посла.

Наводи да вероватно у 2021. години неће бити могућности да се понове свеобухватне мере као што су биле ове године, али да да су могуће неке другачије и фокусиране мере на оне најугроженије.

Чадеж је напоменуо да је добра вест за светску привреду, али и нашу, што је доста порасла цена бакра, од почетка године за чак 25 одсто.

Нагласио је да је та цена индикатор каква ће привреде бити наредне године, јер то је најважнија сировина за индустрију и ако је цена велика значи да постоји велика тражња и да светска привреда очекује да ће у 2021. бити добра индустријска прозводња.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести