Храна и комуналије поједу 60 посто потрошачке корпе

Последњих месеци су, због сталних поскупљења готово свих добара и услуга, месечни трошкови које једно домаћинство има све већи.
plasticne kese kupovina pixabay
Фото: pixabay.com

Поскупели су храна, енергенти, комуналне услуге... па је за куповину или плаћање истог сада потребно више новца него раније.

Будући да расту трошкови за храну и безалкохолно пиће, као и редовне месечне комуналне трошкове, а приходи се не мењају, мора се направити нека прерасподела у кућним буyетима, односно новац преусмерити на покривање тих трошкова. Потпуно је јасно да многи грађани Србије с новцем којим рапослажу веома тешко могу да затворе просечну потрошачку корпу и да су приморани да "уштину" на трошковима који нису неопходни да се прегура месец, па се откида од оних добара који нису нужни.

То је и до сада, несумњиво, био начин да се обезбеди новац за растуће трошкове који се не могу избећи, па се за неке месечне ставке, попут образовања, одваја изузетно мало. Ипак, када се погледају статистички подаци, показује се да неки други трошкови, који не само да нису неопходни да се прегура месец, већ би се, да их нема, кроз то лакше прошло - изузетно високи и да, иако се смањују, опадају споро. То се посебно односи на трошкове за алкохолна пића и дуван који су на високом трећем месту по процентуалној заступљености у трошковима потрошачке корпе. Такође, подаци говоре и да се, и поред промене износа, за поједине ставке не мења поредак трошкова у потрошачкој корпи - највише новца одлази за храну и безалкохолно пиће, најмање се троши за образовање, а трошкови за алкохолна пића и дуван међу онима су којих се грађани веома тешко одричу.

Близу двоцифреног процента су још само трошкови за алкохолна пића и дуван, који захватају 9,15 одсто укупних трошкова просечне потрошачке корпе, што износи око 8.000 динара

Тако је просечна потрошачка корпа у јулу ове године била тешка 86.839 динара, а највећи део новца трошио се на храну и безалкохолно пиће јер је на то одлазило више од трећине укупних трошкова ове корпе, тачније 39 одсто, односно око 34.000 динара. Након њих, следе комунални трошкови, вода, енергенти (струја, гас и друга горива) - а да би се они подмирили, било је потребно око 17.000 динара, што чини 19,45 одсто трошкова корпе. Близу двоцифреног процента су још само трошкови за алкохолна пића и дуван, који захватају 9,15 одсто укупних трошкова просечне потрошачке корпе, што износи око 8.000 динара.

На трошкове транспорта из јулске просечне потрошачке корпе одлазило је 7,98 одсто или око 7.000 динара, а за рекреацију и културу - 6,16 одсто или око 5.350 динара. За куповину намештаја, опремање домаћинства и одржавање било је потребно око 3.500 динара, односно 4,05 процената, а за куповину обуће и одеће издвајало се 3,58 одсто, односно око 3.100 динара.


Мале промене у процентима

Структура трошкова у просечној потрошачкој корпи увек је иста, а промене у процентима су мале. Ипак, сада се у односу на претеклих годину и по више троши за храну и пиће, а мање за куповину дувана и алкохола. Тако је, рецимо, у јануару ове године за храну и пиће одлазило 38,62 одсто укупних трошкова, на комуналне трошкове 19,69 одсто, а за алкохолна пића и дуван 9,28 одсто новца. У јануару 2021. године трошкови за храну и пиће у просечној потрошачкој корпи износили су 37 одсто укупних трошкова, за комуналне трошкове одлазило је 20,25 одсто, а за алкохолна пића и дуван 9,45 одсто.


Границу од три одсто укупних трошкова у јулу су прескочили они за здравство и остала добра и услуге - 3,35 одсто или 2.900 динара, односно 3,02 одсто или око 2.600 динара. Испод тог постотка су трошкови које једно домаћинство месечно има за комуникације - 2,47 одсто, што је око 2.150 динара.

На репу месечне потрошње једног домаћинства су трошкови за образовање јер се у јулу за ту ставку издвајало свега 494 динара, што је мање од један посто укупних трошкова, прецизно 0,57 одсто. Готово дупло више од тога трошило се у ресторанима и хотелима јер су трошкови за ове намене у јулској просечној потрошачкој корпи заузели 1,13 одсто, односно непуних 1.000 динара.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести