ИСТРАЖУЈЕМО Како поднети тужбу због банкарске провизије

НОВИ САД: Пресуда Апелационог суда у Београду којом се банка обавезује на то да клијенту врати новац зарачунат од провизије за обраду кредита узбуркала је духове на финансијском тржишту Србије.
novac banka pixabay
Фото: pixabay.com

Право на враћање незаконито зарачунате провизије не застрева. Уколико сви судови буду следили колеге из Београда, најбоље ће проћи грађани који су кредите рефинансирали: они су провизију на обраду платили бар два пута, зато сада могу очекивати дуплу дозу за враћање, али морају да туже обе банке.

У Удружењу банкарских клијената „Ефектива” нуде својим члановима бесплатну правну помоћ, али и опомињу да банке неће лако одустати од додатних трошкова. Поједине су од почетка ове године укинуле накнаду за обраду кредита, међутим, и даље наплаћују клијентима трошкове праћења кредита. Зато у „Ефективи” очекују да ће банке трошкове обраде само преселити у друге провозије. За пуномоћ око тужби до сада им се обратило 600 клијената и још 2.000 је затражило помоћ путем мејла.

„ Банке ће провизију за обраду кредита само преформулисати у друге трошкове“, сматра и др Александар Васиљевић с Факултета за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић” у Новом Саду.

Каже да клијенти који се и одлуче да туже банку, треба да буду опрезни и да испуњавају све обавезе.

„У свим уговорима о кредитма је клаузула која предвиђа да, уколико клијент не испуњава обавезе о року, банка има право да кредит прогласи доспелим. А то значи да може раскинути уговор и почети наплату принудним путем“, вели Васиљевић.

Трошкови парничног поступка износе неколико десетина хиљада динара

Колико пара могу очекивати клијенти који туже банку и добију спор?

Код нас су најпопуларнији готовински кредити у домаћој валути. На њих се у просеку зарачунавала стопа за обраду од 1,5 одсто. За кредит од 300.000 динара обрада је била 4.500 динара, за упола мањи зајам 2.250, а за суму од 100.000 то је 1.500 динара. Они који су кредите рефинансирали бар једном, могу поменуте суме помножити с два.

Највише суме код нас су се одобравале за стамбене кредите. Обрада кредита од 100.000евра је уз стопу од 1,5 одсто била 1.500 евра, за упола мањи 750, а за зајам од 30.000 евра – 450.

У спору који су клијенти добили пред Апелационим судом у Београду  конкретно је била тужена Сбербанка. Они кажу да су од доласка на ово тржиште неговали фер однос с клијентима. Сматрају да пресуда указује на неуједначеност судске праксе. У саопштењу које је Сбербанка издала каже се да ће они наставити да штите своја права све до коначне одлуке судских инстанци у том случају. 


Касациони суд још без става

Судска пракса по питању наканаде за обраду кредита није код нас још увек јединствена. Судови у Београду и Сомбору су донели пресуде у корист клијента, суд у Јагодини је одлучио у корист банке. Да би клијенти били сигурни у то да ће спор добити, потребно је званично тумечење. То може дати само Врховни касациони суд Србије. Обратили смо се њима с питањем везаним за накнаде, а у одговору „Дневнику” се каже: „Врховни касациони суд није заузео правни став о наведеном питању, изјасниће се кроз одлуку о конкретном питању.”


Клијенти који се одлуче да поднесу тужбу, треба да рачунају на одговарајуће трошкове: таксе за тужбу, које крећу од 6.000 динара па навише, трошкове вештачења – око 10.000 динара, затим трошкове адвоката, који за два рочишта износе 7.500 динара плус још 6.000 за писање тужбе. По нашем Закону о парничном поступку, трошкове сноси странка која је спор изгубила, али странка-тужилац током трајања спора то мора да сервисира.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести