Јефтинији струја и гас за више угрожених породица

НОВИ САД: Већ неколико година најсиромашнији грађани Србије имају могућност да део потрошене електричне енергије или природног гаса користе бесплатно, а да би неко домаћинство могло користити ту бенефицију, мора стећи статус енергетски угроженог купца.
struja.jpg
Фото: Dnevnik.rs

По речима министра рударства и енергетике Александар Антића, право на умањење рачуна за електричну енергију и природни гас ће, након усвајања новог Правилника о утврђивању усклађених износа оствареног укупног месечног прихода домаћинства, који је услов за стицање статуса енергетски угроженог купца, остваривати и домаћинства која до сада нису. Наиме, њиме се усклађују износи оствареног укупног месечног прихода домаћинства, а то се чини два пута годишње, у априлу и октобру. Правилником се утврђује и колико ће бити умањење трошкова, и то у складу с растом примања, стандарда, као и потрошачких цена, а лимити се повећавају да би и могли конкурисати они с вишим примањима.

Иначе, откако постоји могућност да се део потрошене електричне енергије и природног гаса користи без плаћања, годишње се за ту бенефицију није пријавиљивало више од 100.000 домаћинстава, што је далеко мање од онога што се процењивало приликом увођења те олакшице, односно доношења Уредбе о енергетски заштићеном купцу – да ће је користити и више од 300.000 домаћинстава. Дакле, цифра оних који су ту могућност користили углавном се заустављала на око 80.000, а слично је било и лане, када је ту бенефицију користило око 75.000 домаћинстава.

Треба рећи и да они који стекну статус енергетски угроженог купца могу без плаћања да троше део само једног енергента – или струје или природног гаса. Највећи број оних који стекну тај статус олакшицу користи за плаћање струје. Разлог је у томе што се при плаћању струје умањење рачуна може користити сваког месеца, а за природни гас само током грејне сезоне, односно шест месеци. 


Ове године 1,56 милијарда

Сваке године из буџета се издваја новац за субвенционисање трошкова енергената које енергетски угрожени купци користе бесплатно. Ове годину је за енергетски угрожене грађане планирано издвајање 1.560.000.000 динара, што је више него прошле, када је за ту намену било намењено 1.320.000.000.


За стицање стутуса енергетски заштићеног купца потребно је да се испуни неколико услова, међу којима су и број чланова домаћинства и висина укупног месечног прихода. Новим Правилником месечни приход једночланог домаћинства не сме премашити износ од 14.848,60 динара, за домаћинства с два и три члана лимит је 21.619,25, с четири и пет чланова 28.385,45, док је лимит за домаћинство са шест и више чланова 35.696,30. Од броја чланова домаћинства зависи и број киловата које се могу потрошити без плаћања. Једночлано домаћинство током целе године може трошити без плаћања 120 киловата месечно, она с два и три члана 160, с четири и пет чланова 200, а домаћинства са шест и више чланова 250.

Уз то, потребно је и да социјално угрожени грађани редовно плаћају своје рачуне, односно да немају дуговања, али и да не троше више киловата од прописаних лимита. Потрошња струје већа од оне која обезбеђује право на бесплатно трошење дела киловата повлачи за собом губљење статуса енергетски заштићеног купца. Право на умањење месечне обавезе за одређене количине електричне енергије може се остварити ако је месечна потрошња, у обрачунском периоду, сведена на 30 дана, мања или једнака четворострукој количини електричне енергије на која енергетски заштићени купац купац има право. Повластица која обезбеђује умањење рачуна за део потрошених енергената важи једну календарску годину па је потребно поднети нови захтев који обезбеђује смањење рачуна. Они који примају социјалну помоћ и дечји додатак то право остварују директно, без подношења захтева.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести