КАД ЗАГУСТИ, ГАЗДЕ СПРЕМНЕ ДА ОДРЕШЕ КЕСУ Месарима плата 120.000 динара, ауто-механичарима 200.000

НОВИ САД: Закључно са јуном 2023., на сајту Послови Инфостуд у овој години објављено је 38.297 огласа за посао, док је у првој половини 2022. године тај број износио 42.571, а то значи благи пад од 10 одсто у броју радних места које су понудили послодавци, спрам истог периода претходне године
mesara, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Са друге стране, приметан је пораст броја кандидата који су били у потрази за запослењем од 17 одсто, а највише могућности да дођу до посла имали су у области: трговина/продаја, ИТ, машинство, администрација, али и угоститељство, показује анализа огласа за првих шест месеци 2023. године.

Због повећаног броја кандидата који су били у потрази за новим послом, Инфостуд је у овом периоду спровео истраживањеу којем је учествовало 1.556 испитаника, а све са циљем да се утврде разлози повећаног броја конкурисања и потраге за послом.

Према подацима сајта Послови Инфостуд, плате које су биле нуђене за ове позиције кретале су се од минималца па све до неколико хиљада евра. Међутим, посматрајући максималне зараде које су оглашене, продавцима је понуђено до 250.000 динара, а комерцијалистима чак до 350.000 динара. Код ове две позиције специфичан је износ максималне зараде у зависности од додатног процента од продаје који се оствари на основну зараду. Са друге стране, магационерима је било понуђено максимално 150.000, административним радницима 180.000, а возачима и до 250.000 динара када говоримо о возачима у друмском теретном транспорту.

Дефицит је и даље највише уочљив међу занатским занимањима, па је послодавцима било најтеже да нађу раднике за позиције попут фризера, месара, металостругара, пекара, кувара, козметичара и ауто-механичара.

Ни овде зараде нису ништа мање, тако су месари и металостругари имали могућност да зараде до 120.000 динара месечно, фризери и козметичари до 150.000, пекари и аутомеханичари до 200.000 динара, а за шефа кухиње је понуђена зарада у износу од чак 350.000 динара.

Резултати истраживања показали су да је највећи број оних који траже посао спада у старосну групу између 35 и 45 година, то јест 32 одсто од укупног броја оних који су тражили радно место. Потом следе они старости између 25 и 34 године (25 одсто) и група између 46 и 55 година старости (23 одсто ), док они најмлађи на тржишту рада од 18 до 24 године чине свега 11 процената.


Најтраженији трговци и ИТ стручњаци

Посматрајући структуру огласа у овом периоду, највише расписаних позиција било је у областима: трговина/продаја, ИТ, машинство, администрација и угоститељство.

Када говоримо о специфичним радним позицијама, највише могућности да се запосле имали су продавци, возачи, магационери, административни радници и комерцијалисти.


Што се тиче радног статуса, 40 одсто оних који су конкурисали је назапослено док је трећина њих у сталном радном односу и упркос томе је заинтересована за боље прилике на тржишту.

Када су у питању незапослени испитаници, 42 одсто њих је без посла остало тако што су дали отказ и у потрази су за новом пословном приликом, 16 одсто је добило отказ, а петина је изјавила да фирма отпушта због текуће економске кризе.

Највећи проценат њих је без посла остао у последња 3 месеца (44 одсто ), а сваки пети у протеклих пола године, док је трећина њих без посла дуже од годину дана.

Д. Мл. - Д. У.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести