Каматица: Кредити у швајцарцима грађане Србије ће коштати по 5.453 динара

Док чекамо да Скупштина Србије и званично усвоји лекс специјалис који ће донети решење за грађане задужене у швајцарским францима, портал Каматица се позабавио питањем колико ће све то коштати Петра Петровића, обичног грађанина који ради и плаћа порез а од чијих пара ће се на крају ово и платити.
racunanje
Фото: Dnevnik.rs

Како су претходних дана пренели медији, из државног буџета ће бити издвојено 11 милијарди, тачније 11,686,680,000 динара. Када овај износ поделимо са 2.143.120 запослених, колико их тренутно има према подацима Државне службе за запошљавање, долазимо до цифре од 5.453 динара.

За исти новац може се купити чак 198 апарата за магнетну резонанцу највишег квалитета. Дакле сваки запослени

Да подсетимо, лекс специјалис је закон којим се одређује нека посебна област битна за неку друштво. Најчешће га доносе Владе одређене земље када желе да реше неки проблем који не може другачије да се регулише. Многи вероватно, поред овог домаћег "специјалиса", памте и онај који је недавно донела суседна Хрватска, популарни "Лекс Агрокор".

С обзиром да решавање овог проблема није планирано буџетом одлучено је да се држава задужи тако што ће емитовати обвезнице и тако намирити преузете обавезе.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести