Картицама плаћено више од 4.000 такси, накнада и пореза

БЕОГРАД: Грађани и привреда су, два месеца од почетка такмичења "Шампиони безготовинског плаћања", платили картицама више од 4.000 такси, накнада и пореза на шалтерима у 46 градова и општина у Србији.
kartice, tanjug
Фото: Tanjug

Највећи број безготовински плаћених пореских и непореских намета, у односу на број становника, забележила је општина Црна Трава, а следе Прибој, Ириг, Сомбор и Шабац, наводи се у саопштењу Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

С друге стране, у 14 локалних самоуправа није извршено ни једно плаћање картицом на шалтеру.

Канцеларија за ИТ и еУправу је, у сарадњи с НАЛЕД-ом и уз подршку компанија Мастерцард и Виса, почетком јула покренула такмичење градова и општина "Шампиони безготовинског плаћања" под слоганом "Плати картицом и победи". У такмичењу учествује 60 локалних самоуправа са територије Републике Србије које су омогућиле плаћање такси и накнада платним картицама на ПОС терминалима инсталираним на шалтерима.

Безготовинске трансакције за грађане и привреду значе ниже трошкове плаћања, већу ефикасност и безбедност, изјавио је Михаило Јовановић, директор ?анцеларије за ИТ и еУправу.

Држава, према његовим речима, добија транспарентније финансијске токове, прилику за боље убирање пореза и бржи економски развој, као и ниже трошкове јер су израда и чување готовине скупи.

Он је додао да су током трајања такмичења, за све оне који се одлуче да градске или општинске услуге плате платном картицом, обезбеђене снижене провизије од 45 динара на уплате до 4.500 динара, односно 1,0 одсто за уплате веће вредности.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић каже да је безготовинско плаћање готово трипут брже у односу на употребу готовине и да чак 70 одсто грађана истиче да користе картице зато што им је тако лакше и практичније.

Победници такмичења биће изабрани према броју такси, накнада и пореза плаћених картицама на шалтерима локалне самоуправе у односу на број становника, у периоду од 1. јула до 31. децембра. Првопласирана локална самоуправа биће награђена дечијим игралиштем у вредности од 20.000 евра, пет првопласираних добиће интернет презентацију "У служби грађана" у складу са стандардима интернет презентације Владе Србије, а првих 10 градова и општина плакету "Шампиони безготовинског плаћања" која ће бити уручена на завршној конференцији у Београду.

Такмичење је једна од активности предвиђена новим Националним програмом за сузбијање сиве економије и усмерена је на смањење употребе готовине, имајући у виду да је кеш један од највећих генератора нелегалне трговине и утаје пореза, закључује се у саопштењу НАЛЕД-а.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести