Тај обичај није више присутан код овдашњих домаћица као што је то било ранијих година, али увек када дође јесен постоји дилема шта је јефтиније купити готову зимницу насталу у индустријским погонима или је припремати у сопственој радиности.
У маркетима већ скоро месец дана трају акције зимнице и потрошачима нуде тегле корнишона (680 грама) за око 200 динара, печене паприке за 300, такође 680 грама, барене паприке за 150 динара, цвекле за 160 динара, ајвара у тегли од 350 грама за 200 динара.
То су минималне цене зимнице јер распон ових прилога уз главно јело иде и до 400 и 500 динара, а ајвара, уколико је на полице стигао из домаће радиности, од 800 до више од 1.000 динара, у теглама од непуних килограма. Зато је потребно познавати и колико кошта поврће на пијацама.
У поређењу са ценама од прошле године, зимница из продавница је скупља бар за 20 одсто, али је скупље и поврће и постоји рачун да је боље снабдети се зимницом у трговинским ланцима него трошити време и труд у припремама.
На Кванташкој пијаци у Новом Саду килограм корнишона је од 230 до 250 динара, црвене паприке од 120 и 130 килограм, бабуре 140 динара, патлиyанке од 130 до 150 динара
Килограм парадајза је 130 и 140 динара, док је кувани парадајз литар око 220 динара па навише у радњама. Уколико се пође од тога да кување парадајза представља велики посао, јер га треба опрати, исећи, скувати, испасирати и налити у флаше, 220 динара готовог парадајза је забадава.
Вреди киселити купус
Једино купус треба, без размишања, киселити у сопствнеој режији.
Килограм свежег купуса навелико на Кванташкој пијаци сада кошта 45 динара, док на новосадским пијацама већ има киселог купуса у вакуум паковању и продаје се, рибани и проколе, за 250 динара килограм.
Просечна прокола обично тежи око три килограм и лако се може доћи до рачуна да једна прокола кошта колико и килограм млевеног свињског меса - око 750 динара.
И још када се крене рачунати и електрична енергија потребна да се парадајз скува, али и припреми прелив од којег .краставци и паприка добијају кисели укус, готова зимница, настала у индустријским погонима, сигурно је јефтинија варијанта. Посебно што је и гориво сада скупо јер до пијаце, када се купује по више килограма, треба отићи аутомобилом.
Такође, треба узети у обзир и колико кошта прелив за зимницу. Литар сирћета се не може купити испод стотину динара, шећер кошта мало више од стотину динара килограм, со је од око 70 динара килограм, бибер у зрну 20 грама око 70 динара, ловорово лист у паковању од 12 грама од 50 до 60 динара.
С друге стране, биће много домаћица које ће измећу цене и квалитета, ипак, изабрати квалитет и традицију. Домаће је увек слађе.
З. Делић