НБС донела упутство о поступању банака у раду са мењачима

БЕОГРАД: Народна банка Србије донела је данас обавезујуће упутство које се односи на рад банака са овлашћеним мењачима
nbs Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У њему се, између осталог, каже да банка не може једнострано да раскине уговор мењачима само због околности које се односе на измењено пословање мењачница током трајања ванредног стања.

Инструкција се односи на банке које имају закљуцене уговоре са овлашћеним мењачима у вези са обављањем мењачких послова и овим упутством се привремено уређује начин поступања банака за време трајања ванредног стања проглашеног услед ширења болести Ковид-19.

Инструкцијом се прописује да банка не може једнострано да раскине уговор који је закључила са овлашћеним мењачем само због околности које се односе на њено измењено пословање током трајања ванредног (на пример, смањење обима активности, привремени престанак рада појединих пословних јединица и слично).

Банке су дужне да обезбеде минимум процеса рада, односно да предузму све потребне активности ради омогућавања овлашћеном мењачу да испуни прописане обавезе, у складу са уговором, а нарочито продају ефективног страног новца банци, уплату готовине у динарима на текући рачун код банке...

Овом инструкцијом прописано је да су банке дужне да организују рад најмање једне експозитуре или свог другог организационог дела, пословне јединице, на територији општине, односно града или градске општине на територији града Београда на којој је пре увођења ванредног стања радила једна експозитура или више њих, или других организационих делова, пословних јединица банке, и то сваког радног дана, најмање два сата у току једног дана, у време када не постоји забрана кретања на јавним местима.

Прецизира се да та два сата рада не могу да обухвате последњи сат пред почетак забране кретања, а у складу с наредбом Министарства унутрашњих послова којом се уређује ограничење и забрана кретања лица на територији Србије.

Поред тога, банке ће бити у обавези да обезбеде и телефонску линију за контакт на коју се могу јављати овлашћени мењачи, као и да податке о бројевима телефона и информације о радном времену њених експозитура или других организационих делова, пословних јединица за обављање послова са овлашћеним мењачима, објаве на својим интернет презентацијама.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести