Не требају ни факултет, ни диплома ЕВО КОЛИКО СРБИ МОГУ ДА ЗАРАДЕ У НЕМАЧКОЈ цифра је повећа

Немачким ресторанима и хотелима тренутно недостаје више од 65.000 запослених, наводи удружење угоститеља "Дехога". Недостатак запослених, према месечним анкетама, сталан је проблем индустрије, рекли су за дпа из тог удружења.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

- Савезна агенција за рад известила је о 33.160 слободних радних места у угоститељској индустрији за јун. Међутим, претпостављамо да је стварна потражња барем двоструко већа, јер многе компаније више не пријављују своја слободна радна места - рекла је Сандра Варден, стручњак за тржиште рада из "Дехоге".

Варден је указао на бројке из јуна 2019, када је пријављено готово 40.000 слободних радних места.

- И као што знамо, проблем се од тада (у јеку пандемије) погоршао- рекла је Варденова.

Поготово сада у сезони годишњих одмора и повећаног интереса за туристичка одредишта, потреба и даље расте, рекла је.

У међувремену се гастрономски бизнис носио са ситуацијом како је могао. Има објеката који су због мањка радника присиљени скратити радно време, затварати се одређеним данима или ограничити понуду у јеловнику. Неки ресторани почели су уводити више самопослуживања. "Дехога" се нада да ће се учинци закона о квалификованој радној снази из иностранства брзо осетити те да ће избеглице моћи лакше пронаћи посао у Немачкој. Осим тога, удружење је позвало на кампању оспособљавања за више вештина за послове у Немачкој те на више вредновање практичних занимања и вештина.


Ево примера просечних плата у Немачкој за најчешће позиције у немачким ресторанима:

Конобар – 1.650 – 3.750 евра

Кувар – 2.400 – 6.500 евра

Пекар 1.590 – 4.000 евра

Рецепционер – 1.700 евра

Ивент менаџер – 3.500 евра


Угоститељство је једна од области у којој највише раде Срби у Немачкој, а просечне плате се крећу од 2.000 до 3.000 евра.

Радници у угоститељству често имају бакшиш и бесплатан оброк током радног времена, а ту су и бенефиције попут флексибилног радног времена и могућности напредовања у каријери.

(Курир, Блиц/СЕЕбиз/дпа)

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести