Од данас интернет у ромингу јефтинији за око 90 одсто

БЕОГРАД: Решењем РАТЕЛ-а операторима се од данас, на основу регионалног споразума, одређује обавеза снижавања цена роминга у мрежама Западног Балкана, а највише ће бити умањена цена коришћења интернета и то за око 90 одсто.
mobilni telefoniranje
Фото: pixabay.com

Цене роминга, речено је у РАТЕЛ-у, биће снижене за све наше кориснике од сутра до 31. децембра (прва фаза) и то:
За минут разговора за одлазне позиве са (просечних) око 28 динара цена ће бити снижена на око 11 динара, што је за више од 60 одсто.

Цена СМС порука ће бити смањена са око девет на око четири динара или за више од 50 одсто, док ће пренос података по мегабајту бити умањен са око 30 на око четири динара (90 одсто).

У Решењу РАТЕЛ-а операторима се одредује обавеза снижавања цена роминга у мрежама Западног Балкана и у њему се наводи да за позиве у ромингу неће бити наплаћивана успостава везе.

Такође, за примљене поруке и поруке говорне поште у СМСромингу неће се обрачунавати додатне накнаде.

Наплата одлазних позива вршиће се по секунди, с тим што оператори могу применити иницијални минимални обрачунски период који не може бити дужи од 30 секунди.

Накнада за пренос података у ромингу вршиће се по килобајту, уз изузетак порука (ММС) које се могу наплаћивати по јединици.

У РАТЕЛ-у подсећају да је почев од 1. јула ове па до 30. јуна 2021. године предвиђено постепено снижавање цена роминга у неколико фаза и то:

Од 1. јула 2019. године, затим од 1. јануара 2020. године, па од 1. јула 2020. године, да би од 1. јула 2021. дошло до потпуног укидања накнада за роминг у региону Западног Балкана односно корисници ће плаћати услуге роминга под истим условима који се примењују у домаћем саобраћају.

Од 1. јануара 2020. године се мења начин обрачуна трошкова роминга тако да ће сви корисници плаћати роминг по принципу који подразумева збир домаће цене (коју тренутно плаћају у домаћем саобраћају ) плус роминг накнаду.

То ће довести до додатног снижавања трошкова роминга за већину корисника.

Од 1. јула 2020. уследиће додатно снижавање роминг цена за долазне позиве и пренос података за све кориснике.

Регионални споразум о ромингу потписали су у априлу, на другом Дигиталном самиту ЗБ у Београду, представници западнобалканске шесторке (WB6-Србија, Црна Гора, БиХ, Македонија, Албанија и Косово*).

Споразум је потписан под покровитељством ЕУ, а испред Србије је потпис на тај документ ставио министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести