Љајић: Од јула разговор у ромингу јефтинији за више од 60% 

БЕОГРАД: Цене роминга у региону биће знатно снижене од 1. јула, а министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је данас да ће минут разговора за одлазне позиве у ромингу бити за више од 60 одсто јефтинији.
roming  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Љајић је у изјави за Танјуг рекао да је извесно да ће регионални споразум о ромингу ступити на снагу 1. јула ове године и да ће, у првој фази, минут разговора за одлазне позиве бити снижен са око 28 на око 11 динара.

"Оно што је најважније за прву фазу, која почиње 1. јула 2019. године, биће за све кориснике смањене цене и разговора и СМС порука и преноса података", нагласио је Љајић.

Тако ће, како каже, цена СМС поруке бити снижена са девет на четири динара, што је за више од 50 одсто јефтиније, а пренос података по мегабајту биће смањен са 30 на четири динара.

"Треба напоменути да су ово просечне цене снижења и ту ће бити извесних разлика, али за сада говоримо о просеку који ће важити за већину корисника", казао је Љајић.

Подсетио је да ће се регионални споразум, који је потписан почетком априла у Београду, одвијати у три фазе - прва фаза почиње од 1.јула ове године, друга од 1. јануара 2020. године, а трећа од 1. јула 2020. године.

Љајић напомиње да се од 1. јула 2021. године потпуно укидају трошкови роминга у региону што значи да ће се услуге плаћати по истим условима који се примењују у домаћем саобраћају.

Како је рекао, друга фаза почиње 1. јануара 2020. године и ту се потпуно мења обрачун трошкова цене роминга.

Објаснио је да ће у тој фази снижавање цена углавном односити на постпејд кориснике, којима се први пут даје прилика да у ромингу користе саобраћај из својих пакета.

"Поједностављено речено, они ће минут разговора, на пример, за одлазне позиве у ромингу плаћати око седам динара, смс поруке око три динара, а пренос података по мегабајту ће бити око четири динара. Док ће за припејд кориснике та снижења бити мања него за постпејд кориснике", навео је министар.

У трећој фаза од 1. јула 2020. предвиђено је додатно снижавање цена за коришћење интернета, односно, пренос података.

''А од од 1. јула 2021. године потпуно се укида роминг и сви корисници ће моћи да користе разговоре и пренос података као у националном саобраћају'', закључио је Љајић.

Регионални споразум о ромингу потписали су на другом Дигиталном самиту ЗБ у Београду представници западнобалканске шесторке, а испред Србије је потпис на тај документ ставио министар Љајић.

Споразум је потписан под покровитељством ЕУ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести