Порез за „стан на дан“ 3.000 динара по кревету

НОВИ САД: Грађани који издају станове туристима на дан неће више моћи да се ваде на то како су изгубљени у пореским прописима.
stan spavaca soba
Фото: pixabay.com

Када од 1. јула наредне године почне примена Закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана они ће на објекте које издају плаћати паушални порез. Колико се за сада зна то ће бити око 3.000 динара по једном кревету. С обзиром да се месечна добит од овог посла само за двокреветне станове мери стотинама евра само на месечном нивоу, не би требало да буде пробема да се ова пореска обавеза испуни.

Паушалног опрезивања ће тако сигурно бити, али ће се на то још мало чекати пошто је до усвајања поменутог прописа остало још нешто више од пола године. У том периоду биће донети правилници  који треба детаљније да регулишу ову област.

Приватни смештајни капацитети биће категоризовани. Захваљујући томе и гости ћи да имати јаснију слику шта их у становима које изнајмљују на неколико дана чека. Власницима који издају ове станове у сусрет стижу и прописи везани за е -управу. Госте ће моћи да пријаве електорнским путем без одласка у надлежну јединицу МУП-а, што им је до сада била обавеза.

Извесно је да се издавање кућа и станова, посебно у већим градовима, исплатив посао. То добро дође и онима који ове некрентине издају, баш као и гостима који ту бораве. Комфор је скоро исти као у хотелу, а цене су ниже.

Тако се, рецимо, у Новом Саду апартмани са две собе, за две особе, издају по цени од 60 евра за једну ноћ.

Рачуница каже да се само за пола месеца на овај начин може зарадити близу 900 евра.


Спас за “ијаде“

Овим пореским прописима биће обухваћени и објекти сеоског туризма.

Многим местима се током летњих месеци одржавају различите туристичке манифестације - кобасицијаде, пихтијаде... па је за власнике некретнина у мањим местима то добра шанса да вишак стамбеног простора искористе на бољи начин.

Наиме, много је гостију који у та места дођу с намером да проведу викенд, а пошто у њима, готово по правили хотела нема ови капацитети би и те како добро дошли. Ако буду примали госте плаћаће и порез.


Посао се развија па је добро што је законодавац, односно држава, дошла на идеју да ову делатност опорезује, а не да је забрањује. Издавање некретнина дневно, у склопу туристичке понуде градова и места, је осим газдама тих некретнина донело посао и многим другима, пре свега у сфери угоститељства и услуга. Неретко гости наручују храну или иду у ресторане, па се повећава обим посла у угоститељству и на тај начини у овој делатности запошљава више људи.

Посла сигурно имају у сервиси за прање и пеглање веша. Све чешће су гости који изнајмљују станове на дан власници паса, који на пут могу да поведу и своје љубимце. То их кошта знатно мање него када  одседају у хотелима или хостелима, у којима често нема програма за смештај животиња, а они који ту услугу нуде папрено је наплаћују.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести