„Стан на дан“ у систему опорезивања

БЕОГРАД: Министарство туризма припрема пројекат на националном нивоу који ће регулисати процес издавања станова туристима, познатији као „стан на дан“, најавила је Рената Пинџо, помоћница министра туризма, трговине и телекомуникација.
turisti osiguranje, ilustracija
Фото: Илустрација

Министарство припрема озбиљну реформу пореског третмана физичких лица пружаоца услуга смештаја до 30 лежаја. Та реформа ће обухватити њихово опорезивање по ниској стопи, пријаву и плаћање боравишне таксе, контролу плаћања боравишне таксе, систем онлајн пријаве и ођаве гостију и електронски систем у којем је увезан МУП, Пореска управа, локална самоуправа и Министарство, прецизирала је Пинџо.

Она је, на панелу „Улога међународних и локалних брендова хотела у развоју дестинације“, одржаном синоћ на Економском факултету у Београду, рекла да се очекује да се тај процес заврши за две године, јер је потребно променити законски оквир, урадити пилот, имплементирати решење и спровести кампању.

Пинџо је додала да издавање станова туристима више није усмерено на клијенте који траже само јефтин смештај, наводи се у саопштењу Економског факултета, који је организовао овај панел у оквиру обележавања Дана факултета. 

Појединци чак изнајмљују туђе станове да би их издавали туристима, неће да се категоришу код локалне самоуправе и плаћају порез, већ склапају уговоре о издавању стана и плаћају неке минималне надокнаде, напоменула је Пинџо.

Према њеним речима, у последњих седам-осам година у Србији је забележен двоцифрен раст боравка страних туриста и тај тренд се наставља. Раст девизног прилива у јануару ове године је већи за 1,4 одсто у односу на јануар прошле године.

Држава је последњих 10 година уложила више од 8,2 милијарде динара у развој одређених дестинација као што су ски центри на Златибору, Копаонику и Старој Планини, Голубац, Лепенски вир и други, истакла је помоћница министра туризма.

Иван Виторовић, генерални директор „Мона Хотел Менаџмент“, предочио је да хотелски ланци не развијају дестинацију, већ долазе тамо где је узлазни туристичи тренд.

Он је казао да је Србија и краткорочно и дугорочно регионално тржиште, са чим се сложио и директор хотела „Зира“, Дејан Пејчиновић који је додао да су половину ноћења у том хотелу ове године резервисали људи из региона уз госте из Изреаела, Немачке и Турске.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести