Порезници стижу на салаше и у етно-села

НОВИ САД: Пред посланицима Скупштине Србије налази се сет пореских закона. Уколико буде усвојено оно што је предложено, грађане Србије чекају бројне измене. Неке ће донети нове намете, али биће и олакшица. То се посебно односи на одредбе Закона о порезу на доходак грађана.
Salas/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Обвезници пореза на доходак постаће сви они који се баве сеоским туризмом у објектима домаће радиности. То се односи на салаше, етно-села, вајате и сличне туристичке капацитете. Основица за опорезивање биће пет одсто од месечне просечне плате у Србији за претходну годину. Та основица ће се множити бројем појединачних лежаја и одговарајућим коефицијентима према туристичкој категоризацији смештаја. Ту измену предложило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а циљ је сузбијање нелегалног рада у области сеоског туризма, што је, очигледно, узело маха.

Измене истог закона предвиђају олакшице за запослене у компанији која је емитовала хартије од вредности. Они који су их купили, а под повлашћеним условима, биће ослобођени плаћања пореза на зараде. На тај начин законодавац жели да помогне постизању бољих пословних резултата и развоју тржишта хартија од вредности.

Попуст стиже и за кориснике стамбених кредита који спадају у категорију проблематичних. Уколико клијент и банка успеју да постигну вансудско поравнање, па клијент због отписа дела дуговања оствари приход, та сума ће бити изузета од опорезивања. Та новина има за циљ да помогне смањењу НПЛ-ова код нас.

Једна од новина усмерена је и на подршку послодавцима који помажу младим родитељима. Плаћања садашње стопе од десет одсто требало би да буду ослобођени сви послодавци који финансијски помогну младим родитељима. Олакшица се односи на суму до висине једне просечне плате.


Олакшице  за лото, бинго...

Предложене измене иду наруку и будућим добитницима игара на срећу и разних лутрија. Сада су они ослобођени плаћања пореза на суму до 11.684 динара. Уколико предложене измене прођу скупштинксу процедуру и усвоје се, то ослобођење се прилично мултипликује. Срећни добитници могу рачунати на то да неће платити ни динара пореза уколико им добитак не прелази 100.000 динара.  


Послодавци који у оквиру програма дуалног образовања примају ученике на праксу такође могу очекивати олакшице. Они ће бити ослобођени плаћања пореза на накнаде и неких давања за ученике. Законодавци очекују да ће на тај начин мотивисати компаније да се укључе у програме дуалног образовања. 

Следећа олакшица односи се на тошкове за рекреацију. Послодавци ће бити ослобођени плаћања пореза на издатке које имају да би запосленима омогућили рекреацију. Ту спадају издаци за изградњу простора и набавку опреме за рекреацију, као и трошкови за колективну рекреацију запослених. То су, на пример, плаћање карата за базене или чланске карте за теретану и слично. То се односи и на организацију спортских догађаја. Ни на трошкови за разне „ијаде”, по свој прилици, неће бити пореског намета. Та новина се доноси да би се утицало на боље здравље запослених, али и на то да међуљудски односи буду бољи. 

Хоће ли то помоћи да се ти програми омасове, а запослени друже, остаје да се види. Многи ће се уз те новине сетити прошлих времена када је финансирање рекреације радника било уобичајена ствар.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести