ПРАВО НА ПОПУСТ ОСТВАРИЛО 1.870.469 ДОМАЋИНСТАВА Ево ко је највише уштедео струју

Право на попуст због уштеде електричне енергије у октобру остварило је 1.870.469 домаћинстава, саопштила је Електропривреда Србије (ЕПС).
е
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи, највећи попуст од 40 одсто добило је 30 одсто домаћинстава, док је за 12 одсто корисника рачун мањи за 20 одсто.

С обзиром на то да просечан рачун за струју износи нешто мање од 4.000 динара, јасно је да су домаћинства имала солидну корист од штедње електричне енергије.

- Од укупно 3.201.628 домаћинстава која су могла да остваре уштеду, више од 58 одсто смањило је потрошњу струје за више од пет одсто у односу на исти месец претходне две године - казао је вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Душан Живковић.

Он је нагласио да су највише штедели грађани у Београду, Суботици, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Смедереву.

- Попусти су, између осталог, и подстицајна мера за грађане како би се одговорно односили према електричној енергији, рационално је трошили, чиме не само да штедимо већ и унапређујемо енергетску ефикасност. Прве уштеде домаћинстава већ су евидентиране у октобарском рачуну - навео је први човек ЕПС-а и подсетио да су износи попуста увећани у односу на прошлу годину.


Попуст од пет одсто
l Извршни директор снабдевања у Електропривреди Србије (ЕПС) Радован Станић рекао је да је уверен да ће рачуни за струју за октобар стићи на време и да ће грађани остварити попуст од пет одсто за редовно плаћање.
Рок за плаћање је 28. новембар. 
Говорећи о томе колико грађана оствари право на попуст, Станић истиче да највећи број грађана редовно измирује своје обавезе. 
- Чак и до 62 одсто наших грађана плаћа рачуне у року и остварује попуст од пет одсто. То је негде на нивоу два милиона до два милиона и 100.000 грађана који сваког месеца остварују попуст од пет одсто - рекао је Станић. 


У саопштењу се наводи да је додатни попуст ове године и умањење од пет одсто уколико домаћинства коришћење електричне енергије у нижој тарифи увећају за пет одсто, у односу на исти месец претходне године.

Ту погодност, како се истиче, остварило је 374.579 домаћинстава, односно 11 одсто. ЕПС наглашава да је у октобру, осим што су грађани остварили попуст за рационално коришћење електричне енергије, и укупна потрошња домаћинстава мања за 8,75 одсто у односу на лањски октобар, односно за 20,16 одсто у односу на октобар 2021. године.

Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести