ПУТНО ОСИГУРАЊЕ За старије туристе полиса кошта дупло, зубар се доплаћује

Летњи одмори само што нису почели, а туристи који су уплатили најповољније фирст минит аранжмане већ купују креме за сунчање и пакују кофере за пут до летовалишта на северу Грчке.
jadransko more
Фото: pixabay.com

Сви добро знају да им је потребна полиса путног здравственог осигурања. Агенције им ту одавно излазе у сусрет и продају групне полисе. Понегде се уз ту варијанту добије и дан осигурања на поклон. С друге стране, поједине осигуравајуће куће форсирају онлајн програме па се за те уплате даје попуст од 20 до 30 одсто. Осигурање може бити и потпуно бесплатно. Уколико се клијенти одлуче да у банци узму неки од скупљих пакета текућих рачуна, добијају продично или лично осигурање без динара трошка. Другим речима, пре него што се купи полиса, вреди погледати све могућности.

Дан здравственог осигурања је уједначен и стаје, за најчешће аранжмане до 11 дана боравка, 1,25 евро по дану. Сума на коју се осигурава је 15.000 евра. То покрива прву помоћ и санирање последице и пут до куће, ако је потребно, али не и дуготрајна лечења.

1,25 евра дневно најчешћа цена осигурања

Све више осигуравајћих кућа нуди заштиту и за проблеме са зубима и то до суме од 150 евра. То је у пакету полисе, а предвиђа само санирање, али не и трајно лечење. Односно, преко полисе се не може добити ни круница ни протеза, али ће вам зато, ако је потребно, извадити зуб.

Људи у Европи су све старији, али и све здравији, па радо путују. Ту ни Србија није изузетак. Агенције сада нуде полисе и старијима од 70 и 80 година, али им то више наплаћују. Тако преко „Триглав осигурања” могу путовати и старији од 70 година. Полиса за десет дана стаје 2.381 динар, а за десет дана за млађе је 1.191.

15.000 евра максимална сума која се осигурава

У ДДОР-у „Нови Сад” осигуравају старије особе, од 70 година до 85,  али се цена полисе за њих дуплира. Уколико млађи од 70 година жели да се осигура на суму од 10.000 евра, платиће евро на дан. За полису која покрива трошак Ерсте банка, у сарадњи с кућом за осигурање „Винер штетише”, нуди бесплатно осигурање за клијента и чланове породице, али уз премија-пакет рачун. Ту месечно одржавање стаје 595 динара.


Пасош за златну рибицу

„Триглав осигурање” однедавно има у понуди и један занимљив производ. Ради се о осигурању кућних љубимаца. На пут можете повести и осигурати куцу, мацу, папагаја па и златну рибицу. Услов је да имају пасош, односно документацију која је потребна за прелазак ганице легално. Осигурање за њих је дупло скупље него за седамдесетогодишњаке. За десет дана треба издвојити више од 4.000 динара, а покривене су основне ветеринарске услуге.


Туристи су и људи који имају хрониче болести. Полисе осигурања покривају само акутна стања. То је посебан проблем за људе који пате од алергија, које су пошаст модерног доба. Они у случају да им затреба помоћ могу рачунати на то, али не и на лечење, односно на рачун полисе могу санирати тренутно стање па, ако је потребно, и да их сместе у болницу, а трошкови даљег лечења нису покривени.

На крају, да би до путовање уопште дошло и да оно не би пресело, без обзира на здравствено осигурање, треба повести рачуна и о тме с каквом се агенцијом путује.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести