Струја неће поскупети до краја године

БЕОГРАД: Струја у Србији неће поскупети до краја године, иако ће представници ММФ и током ове посете, као и претходне, тражити корекцију од српских званицника, барем за износ инфлације, односно два одсто, сазнаје Блиц.
struja
Фото: pixabay.com

То практично значи да српска власт неће прихватити препоруку ове међународне организације за корекцију цене киловата навише, јер рачуница Владе показује да за тим нема потребе све до Нове године.

Шта ће се дешавати након 1. јануара 2020. неизвесно је јер анализа Светске банке указује да би тада требало да дође до поскупљења. Ипак, то још није извесно, јер српски званичници сматрају да не би било мудро да усред зимске сезоне поскупљује струја, која је са седам евроцента по киловату међу најјефтинијим у Европи.

За ММФ нема дилеме да српски киловат треба да буде скупљи бар за два одсто и на томе ће инсистирати. Пошто је реч о саветодавном аранжману, српска страна нема обавезу да њихове препоруке усвоји.

Аргумент за то ће им бити то што и са овако ниском ценом, која није коригована две и по године, издвајања за њу у буџету сваког домаћинства је више од пет одсто, што је европски рекорд.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести