У ЧЕТВРТОМ КВАРТАЛУ ОЧЕКУЈЕ СЕ ИНФЛАЦИЈА ОД 8 ОДСТО У првом 2024. раст цена биће 5,3 одсто

БЕОГРАД: Очекује се да ће инфлација потрошачких цена у четвртом кварталу ове године бити око осам одсто, за целу 2023. годину око 12,6 одсто, а на основу модела водећег индикатора потрошачких цена за први квартал следеће године прогнозира се међугодишњи раст од око 5,3 одсто, наводи се у данас објављеној анализи Републичког завода за статистику (РЗС) Трендови, III квартал 2023.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Када је реч о прогнози међугодишње стопе инфлације из РЗС су као четири најважнија догађаја истакли акцију "Боља цена", раст акциза на цигарете и дуванске производе, алкохолна пића и кафу од осам одсто, поскупљење струје за домаћинства и гаса од новембра 2023. за 7,3 одсто и 9,4 одсто респективно, у односу на октобар 2023. године и пад цене сирове нафте типа брент на светском тржишту, за који се очекује да ће у децембру, у односу на октобар 2023, износити око 17 одсто.

Резултати анализе акција "Боља цена" показују да је група производа обухваћених овом акцијом знатно успорила раст инфлације у четвртом кварталу ове године, пре свега, преко производа из групе храна и безалкохолна пића, који би, према процени, требало да имају међугодишњи раст цена од око 9,3 одсто а у првом кварталу 2024. прогнозиран је раст цена ове групе производа од 4,7 одсто.

Што се тиче раста акциза на цигарете и дуванске производе, алкохолна пића и кафу од осам одсто из РЗС наводе процену да ће међугодишњи раст цена алкохолних пића, цигарета и дуванских производа у четвртом каврталу ове године бити око девет одсто, са учешћем у годишњој стопи раста укупних потрошачких цена са око 7,6 одсто.

Такође, прогнозира се да ће додатним увећањем цена алкохолних пића и дувана услед редовног раста акциза од 1. јануара 2024. године, када се уз акцизу цена дувана зарачунава и инфлација трошкова произвођача дувана из 2023. године, годишња стопа раста цена алкохолних пића и дуванских производа у првом кварталу 2024. износити око 6,8 одсто. Објашњавајући трећи фактор, раст цене електричне енергије за домаћинства и гаса од новембра 2023. за 7,3 одсто и 9,4 одсто респективно, у односу на октобар 2023, наводе процену да ће годишња стопа раста струје за домаћинства у четвртом кварталу 2023. бити око 20 одсто, увећавајући годишњу стопу укупних потрошачких цена у четвртом кварталу за око један процентни поен и учествујући у међугодишњој стопи раста са 12,9 одсто.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести