За килограм јунетине два килограма свињетине

НОВИ САД: Да ли због новогодишњих и божићних празника или због слабије понуде на сточним пијацама цена јунећег месеца скупља је за чак тридесет одсто у односу на пре неколико месецио. Тренутно по новосадским месарама и маркетина килограм јунећег бута кошта између 800 и 900 динара.
junetina meso
Фото: pixabay.com

Док цена свињског меса у скоро свим месарама ових дана опада, а честе су и акцијске цене прасади, јунетина поскупљује из недеље у недељу. За килограм  јунеће розбратне сада треба издвојити и 700 динара, за јунеће груди око 600, а за јунећи реп преко 550 динара. У исто време килограм свињског бута у новосадским месарама и маркетима може се купити и за мање од 400 динара, док је крменадла и врат око 350 динара. Цена  прасетине, у зависности од месаре и маркета, креће се од 400 па до 520 динара.

Трговци и месари сложни су у оцени да цена јунећег месца не би требало више да расте односно да је сада достигла свој максимум. Кланице тренутно на сточним пијацама за килограм товне јунади од 350 до 480 килограма плаћају 270 динара килограм живе ваге, док се за цена живе ваге крава креће око 150 динара по килограму.

Рачуница показује да се тренутно за један килограм јунетине може купити два килограма свињетине или три килограма пилетине. Надлежни тврде да висока цена јунећег меса нема никакве везе за извозом јунетине у Турску, као и за најаве за извоз у друге државе већ да је разлог за поскупљење у малопродаји пораст цене живе ваге јунади. Као доказ наводе да је пре неколико месеци килограм јунетине живе ваге коштао између 1,8 и 1,9 евра, а да се сада креће од 2,2 до 2,4 евра.


Сточари задовољни

Сточари су тренутно задовољни и тражњом и ценом, као и повећаним државним субвенцијима. Уколико све то заједно потраје, фарме ће бити пуније, а онда ће бити и јунетине за извоз. За то време домаћи потрошачи морају бити спремни да за килограм јунетине плаћају више него лане с теденцијом да ће с повећањем товних грла и цена опадати.


Србија у последње време производи око 70.000 јунећег меса годишње. Становник Србије просечно годишње потроши пуна четири килограма јунетине, 16 килограма свињетине и 18 килограма живинског меса.

Иначе, процес репродукције у говедарству је најдужи, капитал се споро обрће, а за једно утвољено јуне потребно је више од 20 месеци. Држава је повећала субвенције за товна грла јер је јасно да је јунетина све траженија на светском тржишту. Поред неких држава ЕУ, Русије, Кине и Турске, најављује се и извоз јунетине у Египат, а да би се испуниле тражене количине неопходно је у тову имати неколико десетина хиљада грла.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести