ПОДСТИЦАЈИ ДРЖАВЕ ЗА КОЈЕ МАЛО ЊИХ ЗНА Пореске олакшице и за ове делатности

Министарство науке, технолошког развоја и иновација покренуло је пројекат “Србија, земља науке, земља иновација”. Трајаће до маја 2024. године, а у градовима широм Србије биће организовани Дани науке и иновација.
1
Фото: ilustracija/pixabay

"Пројекат почиње данас у Научно-технолошком парку у Нишу. Потрудићемо се да информишемо људе о свим могућностима за развој српске економије у смеру модерне економије", каже министаркa науке Јеленa Беговић.

Министарка науке Јелена Беговић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ће у наредних шест месеци трајати кампања, у којој ће се обићи готово цела Србија, како би се промовисали развој и наука.

“Имамо пореске олакшице за компаније које се баве истраживањем и развојем, али још увек људи нису информисани до краја. Обилазићемо градове и давати људима информације… Сваке две недеље долазиће тимови људи са различитим експертизама да представе које су то могућности како бисмо заиста развијали нашу економију у једном смеру модерне економије која подразумева истраживање и развој“, рекла је министарка Беговић.

Додаје да истраживачи често нису свесни да су иновације већ у тим њиховим научним радовима, те им је потребна одређена врста едукације да могу да је препознају.

“А онда имамо механизме различите, захваљујући научно-технолошким парковима, захваљујући Фонду за иновациону делатност, захваљујући још многим другим активностима које се организују у земљи и едукацијама. Циљ нам је да они препознају иновацију и да се макар неки део њих одважи, треба храбрости јер се ту нешто ипак ризикује, да се одважи, у смислу да крене да развија своју иновацију и једног дана можда и да отвори неку своју компанију. То нам је крајњи циљ“, истиче министарка.

Најављује нови програм – да се у научно-истраживачким организацијама организују инкубатори.

“Ми ћемо то финансијски подржати, а у инкубаторима ће радити људи који ће помоћи истраживачима на том путу заштите интелектуалне својине, шта даље са својом иновацијом, како отворити компанију, да ли продати ту иновацију некој трећој компанији. То су неке ствари које истраживачи за које нису школовани, а ја бих волела да ускоро имамо то предузетништво као један обавезан или изборни предмет. Да млади људи који се заиста интересују за овакву могућност развијања своје каријере, добију шансу и да то ураде“, истиче министарка.

Наглашава да више нема ниједне озбиљне компаније на свету, а да нема истраживања и развој. Зато је циљ, додаје, да се ниво економије у Србији подигне – у смислу да се више улаже у истраживање и развој од стране приватног сектора.

 (РТС)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести