Брнабић: Додатне пореске олакшице за запошљавање младих

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да ће од 1. јануара 2020. године бити уведене додатне пореске олакшице за запошљавање младих.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)
Брнабић је, на седници Скупштине на којој посланици постављају питања члановима Владе, одговарајући на питање посланика СВМ Акоша Ујхељија, казала да су те олакшице планиране и због тога што је велика стопа незапослености у популацији.
"У овом тренутку планиране су додатне пореске олакшице за запошлвавање младих јер имамо високу стопу незапослености нешто више од 20 одсто", казала је Брнабић.
Додатне олакшице, како каже Брнабић, посебно ће бити за младе који треба да добију прво радно место.
Премијерка каже да програм Моја прва плата иде добро, а да се гледа са министром финансија Синишом Малим да се издвоје додатна средства и прошири се тај програм.
Такође, премијерка је најавила и смањење пореза за улагање у иновације, развој како би се додатно ставио фокус на инвестиције за додату вредност.
"Наставићемо са инвестицијама у инфраструктуру, биће додатни буџет за инвестиције у заштиту животне средине јер су и то инвестиције у инфраструктуру, затим водоводне, канализационе мреже, трансфер станице. Надамо се да нећемо имати потребе да толико новца улажемо у подршку привреди због последица пандемије јер се надамо да је најгоре иза нас", казала је Брнабић.
Очекујем раст у другом кварталу од 12 одсто
Ана Брнабић изјавила је данас да ће у понедељак, 2.августа изаћи процена раста БДП-а за други квартал ове године и очекује да ће он бити 12 одсто.
Брнабић је казала да је прогноза за други квартал била 10,2 односно 10,5 одсто, констатујући да ће раст у другом кварталу бити бољи од прогнозираног.
"Имаћемо бољу ситуацију у буџету крајем године тако да ћемо моћи да из буџетске резерве опет издвојити средства за локалне самоуправе", рекла је Брнабић одговарајући на питање посланика СДПС Муамера Бачевца о трансферу новца из буџета Новом Пазару.
Бачевац је рекао да је још бивши министар Млађан Динкић одредио најмањи трансфер за Нови Пазар у држави, али и да је власт СНС имала слуха за ту нелогичност па је пребацивала новац из резерви, али каже да то није довољно.
С тим у вези, питао је премијерку може ли се то променити, а Брнабић је одговорила да ће са министром финансија Синишом Малим и министарком државне управе и локалне самоуправе Маријом Обрадовић видети да се тај систем ревидира.
"Тај читав систем је прилично накарадно направљен и дуго није ревидиран. Обећавам да ћемо погледати тај систем и крајње је време да га променимо и ревидирамо", поручила је Брнабић.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести